Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BNR a lansat monede cu Maria Tănase: Sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei (FOTO)

BNR a lansat monede cu Maria Tănase: Sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei (FOTO)

Un articol de: - 14 Aug 2013, 13:13
BNR a lansat monede cu Maria Tănase: Sunt dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei (FOTO) Economic

Banca Națională Română (BNR) a lansat, miercuri, în circuitul numismatic o monedă din argint, una din tombac cuprat și un set de trei monede, din aur, argint și tombac cuprat, cu fața Mariei Tănase. Astfel, BNR dedică aceste monede împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei, potrivit unui anunț al instituției.

Moneda de argint are o valoare nominală de 10 lei, titlu 999‰, formă rotundă cu diametru 37 mm și o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei din argint redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Caracteristicile tehnice ale monedei din tombac cuprat: valoare nominală – 1 leu, formă rotundă cu diametru 37 mm și o greutate de 23,5 grame.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „1 LEU“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Moneda din aur are urmatoarele caracteristici tehnice: valoare nominala - 100 de lei, titlu - 900‰, forma rotunda, diametru - 21 mm, greutate - 6,452 grame.

Aversul monedei din aur redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat), prezintă portretul Mariei Tănase şi, în arc de cerc, inscripţia „MARIA TANASE“ şi anii între care a trăit „1913-1963“. 

Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint, din tombac cuprat şi seturile vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Emisiunea are un tiraj de 500 bucăți pentru monedele de argint, 250 bucăți pentru cele din tombac cuprat și 100 seturi monede.

Moneda de argint are un preț de 300 lei pe bucată, cea din tombat cuprat costă 80 lei, iar setul de trei monede costă 1.810 lei. Prețurile nu includ TVA.

Citeşte mai multe despre:   BNR