Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BNR a publicat clasamentul investiţiilor străine directe: Olanda nu este de fapt investitorul numărul 1

BNR a publicat clasamentul investiţiilor străine directe: Olanda nu este de fapt investitorul numărul 1

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 06 Oct 2020, 11:30
BNR a publicat clasamentul investiţiilor străine directe: Olanda nu este de fapt investitorul numărul 1 Economic

Banca Naţională a României (BNR) a publicat clasamentul investiţiilor străine directe (ISD) în funcţie de ţara de origine a investitorului real şi nu intermediar. Astfel, potrivit acestuia, SUA se află pe poziţia 5, cu o valoare a investiţiilor de 5,8 miliarde de euro, compar­tiv cu locul 16 pe care îl ocupa în clasamentul anterior, cu o valoare de 0,9 miliarde de euro, iar Olanda nu este de fapt investitorul numărul 1.

Clasamentul investiţiilor străine directe, făcut public de BNR

Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică publică, pentru prima dată, în raportul asupra investiţiilor străine directe în România, care apare în fiecare toamnă, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini, transmite ZF.

Dacă până acum era cunoscut faptul că Olanda era pe primul loc ca investiţii străine directe în România, cu 20,5 miliarde euro, potrivit noului clasament, 75% din cele 20 miliarde euro sunt de fapt investiţii străine făcute în România de companii din alte ţări decât Olanda.

Cele mai multe investiţii străine care până acum figurau ca olandeze sunt, de fapt, americane, conform datelor publicate de BNR.

Soldul investiţiilor străine provenite din Olanda este de 5,5 milioarde euro şi nu 20,5 miliarde euro.

Ce reprezintă investitorul final?

Potrivit sursei citate, investitorul final sau real reprezintă societatea-mamă care deţine controlul ultim (ultimate shareholder) al unei companii sau proprietarul beneficiar final. Noua imagine a investiţiilor străine în România este importantă pentru că se consideră că SUA au un rol economic prea redus în România, fiind doar pe locul 16 în rândul investitorilor străini.

 În realitate, SUA se află printre primii cinci investitori străini, iar parteneriatul transatlantic are de fapt şi o dimensiune economică. La 31 decembrie 2019, valoarea totală a investiţiilor străine directe în România a fost de 88 miliarde euro. Investiţiile greenfield‚ „cele de la zero“ şi cele din categoria fuziuni şi achiziţii au înregistrat un nivel foarte redus al fluxului de investiţii străine directe. Astfel, aportul investitorilor străini la capitalurile întreprinderilor ISD nou înfiinţate a avut o valoare de numai 67 mil. euro, pe când tranzacţiile de tip fuziuni şi achiziţii de doar 106 mil. euro.

 

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Citeşte mai multe despre:   BNR