Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%

Un articol de: - 05 Mai 2011, 12:26
BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1% Foto: evz.ro Economic

Mugur Isărescu a anunţat, joi, că Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, arată Mediafax.

"Prognoza pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorarea care înţelegem că se va întâmpla în toamnă la energia termică. La comubustibil probabil că vor mai avea ceva majorări, nu foarte mari însă. Pentru la anul, atât preţurile produselor din tutun, cât şi preţurile volatile, legume şi fructe îşi vor diminua sensibil contribuţia", a arătat guvernatorul BNR, citat de sursa precizată.

Mugur Isărescu a precizat că deşi inflaţia anuală va fi în creştre până în vara anului 2011, banca centrală nu se aşteaptă şi la o accentuare a creşterii preţurilor.

Guvernatorul BNR a explicat că avansul ratei anuale a inflaţiei se datorează efectului de bază negativ, adică raportarea creşterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.

"Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", arată cu comunicat BNR.

În februarie rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% până la 8,01%, nivel maxim întregistra după luna august 2008.

Inflația, în creștere


Citeşte mai multe despre:   BNR,   Mugur Isarescu