Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BNR cere băncilor planuri amănunțite de finanţare pentru o criză de lichiditate

BNR cere băncilor planuri amănunțite de finanţare pentru o criză de lichiditate

Un articol de: - 13 Iul 2012, 14:03
BNR cere băncilor planuri amănunțite de finanţare pentru o criză de lichiditate Foto: Capital.ro Economic
Un nou proiect al BNR pentru modi­fi­carea re­gu­la­men­tului referitor la cadrul de ad­ministrare a ac­ti­vi­tăţii instituţiilor de credit prevede că toate băncile trebuie să-și pre­gă­tească planuri amănunţite de finanţare pentru situaţia în care s-ar lovi de o criză de lichidități. Aceste planuri trebuie să fie fezabile și robuste la nivel ope­ra­ţional chiar dacă mai multe bănci recurg la ace­leaşi soluţii, scrie Ziarul Financiar.

BNR îşi ex­tin­de astfel solicitările referitoare la modul în care instituţiile de credit trebuie să se pre­gătească pentru "situaţii neprevăzute". Totul se înâmplă pe fondul tensiunilor în creștere la nivelul distri­buţiei lichidi­tă­ţilor pe piaţa inter­bancară şi al riscului ca băncile locale să se confrunte cu difi­cultăţi crescânde în asigurarea finan­ţărilor necesare în valută.

Toate băncile au astfel de planuri pentru eventualitatea unei crize a lichidi­tăţilor - cel mai mare pericol pentru o instituţie de credit, dar BNR le cere acum ban­cherilor să găsească din timp surse de fi­nanţare de rezervă pe care să le poată utiliza în cazul în care ar trebui să facă față unei reduceri a ofertei de lichidităţi din par­tea mai multor categorii de fur­ni­zori. O bancă ar trebui, astfel, să ai­bă planuri de urgență inclusiv pen­tru cazuri în care rămâne fără linii de finanţare atât de la par­te­neri de pe piaţa in­ter­bancară locală cât și de la ban­ca-mamă.

Mai mult, băncile tre­buie să-și testeze şi să-și actua­lizeze regulat aces­te pla­nuri de ur­gen­ţă, să stabi­lească linii clare de res­pon­sa­bili­tate în cadrul unei or­ganizaţii şi pro­ceduri bi­ne de­finite care să aco­pere atât depăşirea unor probleme tem­po­ra­re in­ter­venite în cursul unei zile, dar şi pe perioade mai lungi, mai scrie sursa citată.