Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Reacţia BNR la intenţia lui Teodorovici de a înfiinţa comisie parlamentară de anchetă pe tema aurului României aflat la Londra: E regretabil că ministrul...

Reacţia BNR la intenţia lui Teodorovici de a înfiinţa comisie parlamentară de anchetă pe tema aurului României aflat la Londra: E regretabil că ministrul...

Un articol de: B1.ro - 07 Mar 2019, 20:32
Economic

Banca Naţională a României reacționează dur după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că ar trebui constituită o comisie de anchetă parlamentară care să analizeze ”situația reală” privind aurul României ajuns la Londra și, în primul rând, contractul în baza căruia acesta ”s-a dus din România unde s-a dus el”. Social-democratul s-a întrebat dacă nu cumva ”aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operațiune internațională de către banca respectivă”.(Detalii AICI) În replică, BNR transmite că Teodorovici ridică întrebări ale căror răspunsuri sunt deja publice şi este regretabil că nu le ştie.

”Banca Naţională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toţi cei care se pronunţă în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declaraţie recentă, Ministrul de Finanţe, dl. Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găseşte deja în documentele menţionate sau în alte luări de poziţie ale reprezentanţilor BNR”, susţine purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, citat de Adevărul.

BNR informează lunar în legătură cu evoluţia rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului.

”Este regretabil că ministrul de finanţe pune în discuţie statutul rezervei de aur a ţării, fără să ţină cont de referinţele respective, cu toate că ar trebui să ştie că garanţia oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează şi pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanţare”, declară purtătorul de cuvânt al BNR. 
Suciu mai precizează că lingourile aflate în custodie la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume,  pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate şi titlul de fineţe al aurului.

BNR a efectuat trei acţiuni de verificare până în prezent, în 2016, 2017 şi 2018, următoarea fiind programată în a doua parte a acestui an.

Citeşte mai multe despre:   bnr,   londra,   eugen teodorovici
 
 
 
Loading...