Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an

Un articol de: George Lupu - 12 Noi 2020, 17:40
BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an Economic

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis joi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 12 noiembrie 2020, a hotărât următoarele: Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an; Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an”, arată BNR.

De asemenea, Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

 

Ce spunea ministrul Finanțelor despre rata de politică monetară

 

În urmă cu două săptămâni, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, declara că, rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE.

„În România, rezervele minime obligatorii încă sunt mari, comparativ cu alte țări din UE. Rata de politică monetară încă este mare comparativ cu alte țări din UE. Asta înseamnă că poți să folosești politica monetară pentru a injecta lichiditate”, a spus Cîțu.

Potrivit acestuia, politica fiscală a făcut majoritatea muncii până acum, ajutată de politica monetară, „dar dacă ne uităm, Banca Centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară”.

Citeşte mai multe despre:   BNR