Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consiliul Concurenței, dezvăluire-şoc. Facturile la energie electrică au fost umflate

Consiliul Concurenței, dezvăluire-şoc. Facturile la energie electrică au fost umflate

Un articol de: - 19 Apr 2018, 12:36
Consiliul Concurenței, dezvăluire-şoc. Facturile la energie electrică au fost umflate Economic

Dezvăluire-şoc despre facturile plătite de români la electricitate.
Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că o investigaţie a instituţiei pe care o conduce a scos la iveală faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând umflarea tarifelor la electricitate. 

El a precizat că oameni din interiorul Electrica au fost implicaţi în acest cartel şi că societatea a fost amendată.
Potrivit lui Chiriţoiu, în urma investigaţiei Autorităţii de Concurenţă tarifele ar trebui să scadă.

"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, cu prilejul lansării raportului de activitate al Consiliului pe anul 2017, conform Agerpres. 

Şeful Autorităţii de Concurenţă a mai spus că este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani. 
"Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei", a adăugat Chiriţoiu. 

El a susţinut că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care, de altfel, îl va recomanda celor de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

La începutul anului, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. 
 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Chiritoiu,   consiliul concurentei_1,   Electrica,   ANRE