Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Brexitul, un seism bancar: Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE (VIDEO)

Brexitul, un seism bancar: Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 22 Iun 2016, 18:30
foto: aljazeera.com Economic

Avertismente sumbre ale Băncii Naționale Române, cu o zi înainte de referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit BNR, un posibil Brexit ar duce la un adevărat cutremur în toate sistemele bancare din Europa, arată B1 TV.

 Efectele directe asupra economiei autohtone sunt unele temperate. În cadrul sistemului bancar românesc nu sunt prezente instituții de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu acționariat britanic joacă un rol redus în economie. De asemenea, către piață britanică sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri și servicii, iar Marea britanie deținea doar 2,5% din investiitile străine directe, se arată într-un raport al BNR.  

Totodată, în contextul menținerii incertitudinilor referitoare la ieșirea Mării Britanii din UE, cel mai probabil, monedă americană va fi considerată o monedă de refugiu. Pe fondul acestor incertitudini externe, trebuie evitate riscurile suplimentare interne din politici prociclice sau într-un cadru legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar bancar, se mai arată în același raport.

Avertismentul BNR asupra efectelor ieșirii Marii Britanii din UE: Brexitul, un seism bancar

Pe de altă parte, economiștii băncii explică și efectele reduse asupra României pe termen scurt, prin faptul că expunerea investitorilor străini este una redusă, doar 18% din obligațiunile emise pe piață locală fiind deține de aceștia după primul trimestru.  

În plus, și datoria publică a țării noastre, 38,1% din PIB până la data de 31 martie este una redusă comparativ cu celelalte țări regiune. PE de altă parte, pe termen mediu, ieșirea Mării Britanii din blocul comunitar ar afecta România prin comerț cu un impact direct redus, însă cel indirect asupra exporturilor românești ar putea fi unul de natură semnificativă.  

Un alt efect asupra României vizează și migrația populației, dar românii reprezintă doar 1,1% din imigranții Mării Britanii.

Un alt impact, poate cel mai mare pe termen mediu, este și asupra fondurilor europene, băncile estimând că țările cu o performanță slabă în absortia de fonduri, în special România, vor avea de suferit cel mai mult.

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   economie,   Romania,   BNR,   avertisment
 
Loading...