Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Bursa de Valori București înregistrează prima creștere de la începutul pandemiei

Bursa de Valori București înregistrează prima creștere de la începutul pandemiei

Un articol de: B1.ro - 04 Dec 2020, 15:45
Bursa de Valori București înregistrează prima creștere de la începutul pandemiei Economic

Din ce în ce mai mulți români înțeleg că bursa de valori reprezintă mijlocul rapid și sigur prin care își pot crește averea și își pot obține independența financiară.

Într-o perioadă marcată de valul al doilea al pandemiei de coronavirus, tranzacționarea de acțiuni devine o unealtă folosită tot mai des pentru creșterea veniturilor. Cu bani puțini, rapid și on-line, oricine poate deschide un cont de tranzacționare la bursa de valori și deveni astfel acționar la cele mai reprezentative companii românești.

Piața de capital din România a reușit anul acesta să obțină performanțe peste nivelul înregistrat pe tot parcursul anului 2019. Astfel, la finalul primelor 10 luni din 2020, valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni la Bursa de Valori București (BVB) a depășit cifra realizată pe întreg anul 2019.

Finalul lunii noiembrie vine cu creșteri ale indicelui BET de aproape 5%

Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice înregistrată anul acesta a fost de aprox 64 milioane de lei. Deși marcată de pandemia de Covid-19, piața tranzacțiilor de acțiuni din România a înregistrat în luna noiembrie prima creștere din ultimele 10 luni. Valoarea acestora a atins 2,12 miliarde Euro în perioada ianuarie-octombrie 2020, cu 6,4% mai mare decât nivelul înregistrat pe tot parcursul anului 2019.

Cu toate că în luna septembrie tranzacționarea de acțiuni își revenise, în urma promovării României la statutul de piață emergent, evoluția indicelui BET s-a menținut la un scor negativ pe durata întregii luni octombrie. Per total, bursa de valori a pierdut 15% din valoarea indicelui BET în primele 10 luni ale acestui an, dar a reușit o revenire la finalul lunii noiembrie. Ultima săptămână a lunii noiembrie a venit cu o creștere a indicelui BET de 4,7%.

Creșterea ar putea fi influențată de faptul că românii au început să întrevadă succesul tranzacționării de acțiuni pe bursa de valori cu scopul de a-și crește veniturile curente în această perioadă de nesiguranță financiară.

Cele mai tranzacționate companii pe bursa de valori din România

Companiile cu cele mai mari valori tranzacționate pe bursa de valori din România în luna noiembrie au fost Banca Transilvania (192.635.274,52 lei - 11.403 tranzacții), ROMGAZ S.A. (96.872.624,95 lei - 6.573 tranzacții) și Fondul Proprietatea (83.667.523,40 lei - 1.644 tranzacții).Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Iar viitorul se anunță și mai profitabil pentru investițiile în obligațiuni. Ponderea României în indicii MSCI destinați piețelor de frontieră va crește din luna decembrie, urmând să ajungă de la 8% în prezent la peste 10% într-un an de zile. Prin urmare, țara noastră va intra și mai mult în vizorul investitorilor la bursa de valori. Mai mult, perioada de dobânzi scăzute pe care o traversează România și inflația care erodează câștigurile oferite la depozite vor contribui și ele la amplificarea acestui tip de investiții.

Tot acest interes pentru tranzacționarea de acțiuni va avea cu siguranță un impact important asupra economiei românești. Bursa de Valori București devine un pion tot mai important în susținerea economiei, care poate ajuta la refacerea economiei naționale post-covid.

De altfel, datele financiare prezentate de Guvernul României la finalul trimestrului al treilea arată o revenire ușoară a economiei față de trimestrul doi, cu o creștere de aproximativ 5%. Acest lucru înseamnă că măsurile adoptate de la începutul anului au fost corecte și că recesiunea tehnică a fost evitată.