Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Bursa de la Bucureşti se PRĂBUŞEŞTE, grav afectată de scandalul privind Pilonul II de pensii

Bursa de la Bucureşti se PRĂBUŞEŞTE, grav afectată de scandalul privind Pilonul II de pensii

Un articol de: - 28 Mai 2018, 11:26
Bursa de la Bucureşti se PRĂBUŞEŞTE, grav afectată de scandalul privind Pilonul II de pensii Economic

Scandalul privind Pilonul II de pensii loveşte puternic piaţa de capital.
Astfel, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 16%, săptămâna trecută, faţă de perioada precedentă, la 119,79 milioane de lei, pe fondul veştilor despre Pilonul II.

BVB a înregistrat scăderi încă de la începutul săptămânii, închizând şedinţa de tranzacţionare de vineri în acelaşi trend, înregistrând o scădere de 16% a tranzacţiilor cu acţiuni, informează Mediafax.
Vineri, indicele BET a înregistrat o scădere de -0,02%, indicele BET-TR s-a depreciat cu -0,01%, în timp ce BET-FI a coborât cu -0,16%, din cauza principalelor acţiuni listate care au scăzut puternic, pe fondul scandalului privind Pilonul II de pensii.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), fondurile de pensii sunt principalul investitor instituţional din România.
Mai mult, Pilonul II deţine în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la BVB fondurile din acest pilon au o expunere de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acţiunile liber tranzacţionate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Ultimele referiri din spaţiul public la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească, de la Pilonul I, contribuţiile stabilite prin lege. 

Citeşte mai multe despre:   Bursa de Valori,   BVB,   Pilonul II,   APAPR