Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Călin Ile: 100.000 de angajaţi din HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului. Pierderile vor fi de 3 miliarde de euro

Călin Ile: 100.000 de angajaţi din HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului. Pierderile vor fi de 3 miliarde de euro

Un articol de: Catinca Giosanu - 07 Oct 2020, 12:45
Călin Ile: 100.000 de angajaţi din HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului. Pierderile vor fi de 3 miliarde de euro foto: Pixabay Economic

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, a anunțat miercuri după-amiază că aproximativ 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul crizei pandemice declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

 

 

”Vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă”

 

 

De asemenea, el a explicat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei cu Covid-19.

”După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Călin Ile, potrivit Agerpres.

 

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Călin Ile: ”Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată”

 

 

Ile susține că sectorul din industria hotelieră și a serviciilor alimentare a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.

”Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a mai spus reprezentantul HoReCa.

De menționat este că contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

”Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale”, a subliniat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Patronii restaurantelor vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu primul ministru, Ludovic Orban.

”Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajaţi, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor şi a sumelor alocate sectorului, precum şi reducerea de taxe şi impozite, precum cele pe clădiri şi terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor”, a concluzionat oficialul.

Citeşte mai multe despre:   horeca,   criza economica,   coronavirus