Carburanţii se scumpesc din nou în România, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu

Carburanţii se scumpesc din nou în România, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu
Foto: evz.ro

Şoferii români vor fi nevoiţi, în zilele următoare, să scoată mai mulţi bani din portofele, întrucât carburanţii se scumpesc din nou. Vestea scumpirii a fost dată miercuri de reprezentanţii companiei OMV Petrom, citaţi de cotidianul Gândul.

De această dată, românii vor plăti mai mult benzina şi motorina din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan global să ajungă la un nivel record.

„Începând cu ziele următoare vor fi ajustări de preţuri ale carburanţilor în România ca urmare a creşterii cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional”, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Marina Gheorghe.

Oficialii companiei petroliere nu au făcut, însă, nicio precizare referitoare la valoarea majorării.

Între timp, premierul Emil Boc se luptă cu creşterea preţurilor carburanţilor. El a cerut Consiliului Concurenţei să refacă analize asupra pieţei motorinei şi benzinei pentru identificarea cazurilor de monopol. De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat uimirea faţă de scumpirea repetată a carburanţilor.

Luna aceasta, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Naţionale a explicat că producătorii şi distribuitorii de carburanţi s-au folosit eronat de cursul de schimb pentru a justifica scumpirile la pompă.

„Noi ne-am manifestat oarecum nedumerirea pentru că am văzut creşteri de preţuri la carburanţi şi atunci când cursul de schimb leu-dolar s-a manifestat în defavoarea unei majorări (…) Utilizarea cursului a fost în mod evident tendenţioasă”, a declarat Mugur Isărescu, citat de ziarul Gândul.

A doua scumpire din februarie

Aceasta este a doua majorare a preţurilor la carburanţi anunţată luna aceasta. Pe 16 februarie, OMV Petrom a decis să crească preţul motorinelor comercializate cu şapte bani pe litru. De asemenea, Rompetrol şi-a majorat tarifele, acestea fiind mai mari cu 2 bani pe litru în cazul benzinei şi cu 7 bani pe litru în cel al motorinei.

Scumpirile la carburanţi au loc în ciuda protestelor repetate de luna trecută ale şoferilor nemulţumiţi de preţul pe care sunt nevoiţi să-l achite.

În urma acţiunilor inedite ale şoferilor, printre care plata carburanţilor numai cu monede, Protecţia Consumatorilor şi Guvernul au anunţat că s-au demarat mai multe controale în acest sector, dar până acum nici o companie nu a putut fi obligată să micşoreze preţul carburanţilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe