Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Care a fost impactul pandemiei asupra investițiilor străine și ce așteptări au companiile pentru 2021. Ionuț Simion, președinte AmCham Romania: Au fost evidente așteptările rezervate și prudența privind noi investiții

EXCLUSIV // Care a fost impactul pandemiei asupra investițiilor străine și ce așteptări au companiile pentru 2021. Ionuț Simion, președinte AmCham Romania: Au fost evidente așteptările rezervate și prudența privind noi investiții

Un articol de: George Forcoș - 10 Dec 2020, 12:05
EXCLUSIV // Care a fost impactul pandemiei asupra investițiilor străine și ce așteptări au companiile pentru 2021. Ionuț Simion, președinte AmCham Romania: Au fost evidente așteptările rezervate și prudența privind noi investiții sursa foto: Pixabay Economic

Una dintre principalele surse de dezvoltare economică în România afectată de pandemia de coronavirus a vizat investițiile străine directe. În anul 2019, fluxul net de investiții străine directe s-a situat la 5.173 milioane euro, unul dintre cele mai mari niveluri atinse după criza economică din 2008, potrivit unui raport BNR. În perioada ianuarie-septembrie 2020, România a atras doar 1,9 miliarde euro, atunci când vine vorba despre totalul net al investițiilor străine.

 

Impactul pandemiei asupra investitiilor planificate pentru anul 2020 de companiile străine în  România

 

Dincolo de aceste date, care a fost mai exact impactul pandemiei de coronavirus asupra investitiilor  pe care le aveau planificate pentru anul 2020 companiile străine în  România și în ce masura mediul de afaceri din țara noastră a rămas  atractiv pentru aceste investiții? Am discutat acest subiect cu Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania).

 

Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania)

Acesta a declarat pentru B1.RO că deși situația macroeconomică a țării noastre a fost mai favorabilă decât la debutul precedentei crize, companiile au fost prudente atunci când vine vorba despre realizarea de noi investiții. Mai exact, jumătate dintre companiile membre  AmCham care au acceptat să participe la un studiu au indicat că nu aveau în plan noi investiții în 2020.

“Criza sanitară și criza economică au indus un grad ridicat de volatilitate ce a afectat piețele globale și a generat provocări chiar și pentru cele mai puternice economii. România nu a făcut excepție, deși, trebuie menționat, situația macroeconomică a țării noastre a fost mai favorabilă decât la debutul precedentei crize economice. În context pandemic, precuparea principală a companiilor din toată lumea a fost aceea de a asigura continuitatea operațiunilor și deservirea principalelor piețe.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Au fost evidente așteptările rezervate ale companiilor privind rezultatele afacerilor în 2020 față de 2019, în special în sectoarele cel mai puternic afectate, dar și prudența privind realizarea de noi investiții.  Conform unui sondaj realizat de AmCham la jumătatea acestui an în rândul companiilor membre  (care nu sunt doar companii americane) aproape jumătate dintre respondenți au indicat că nu aveau în plan noi investiții în 2020.”, a precizat Ionuț Simion.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că au existat sectoare în care investițiile companiilor americane au crescut în perioada crizei, încurajate de parteneriatul strategic bilateral:

“În același timp, ca orice criză și aceasta a creat oportunități atât la nivel de companie, cât și la nivel de țară, astfel că sunt și sectoare în care care investițiile au crescut pentru a face față cererii în creștere sau pentru a beneficia pe deplin de evoluția ulterioară a pandemiei.

Referitor la investițiile americane în România, nu avem date specifice care să indice amânarea unor investiții  planificate pentru 2020 din cauza crizei. Anul acesta am asistat chiar la o intensificare a angajamentului SUA – Romania pentru cooperare economică. Parteneriatul strategic bilateral este contextul care a facilitat aceste perspective de colaborare în domeniile strategice care au fost anunțate de Ambasadorul SUA la București.”, a subliniat președintele AmCham.

Acesta a punctat principalele avantaje care au făcut ca mediul de afaceri din România să rămână unul atractiv pentru companiile străine, în ciuda crizei COVID-19. Este vorba despre promovarea la statutul de piață de capital emergentă și menținerea cotei unice de impozitare.

“În ce privește atractivitatea României pentru investiții, un reper foarte important pe care AmCham  l-a sprijinit de-a lungul timpului și care s-a materializat în septembrie 2020 a fost promovarea de către FTSE Russell la statutul de piață de capital emergentă. Ulterior, în toate comunicările noastre cu Guvernul României și cu decidenții responsabili am evidențiat importanța menținerii rating-ului de țară și am recomandat acest obiectiv ca fiind unul central pentru politica economică.

Un alt element de atractivitate pentru piața românească este cota unică de impozitare, sistemul care s-a dovedit cel mai potrivit pentru România, cel mai ușor de implementat și cu cel mai mare potențial de a încuraja conformarea voluntară”, a precizat Ionuț Simion.

Una dintre oportunitățile care pot apărea din punct de vedere economic pentru România, în plină criză provocată de pandemie este relocarea unor investiții pentru a scurta lanțurile valorice și  de aprovizionare, consideră președintele AmCham, care a punctat în acest sens necesitatea adoptării unor instrumente și măsuri concrete:

“Contextul crizei a adus în prim plan o serie de măsuri necesare pentru repoziționarea strategică a României în scopul atragerii de investiții cu valoare adăugată mare. Dacă  vrem să beneficiem de avantajele generate de pandemie printre care și relocarea unor investiții pentru a scurta lanțurile valorice și  de aprovizionare, România trebuie să se poziționeze printr-o serie de instrumente și măsuri care vor genera în următorii ani o creștere a investițiilor atrase de țara noastră.

Între acestea aș menționa  lansarea unei strategii de țară pentru investiții publice și private în domenii cheie, care pe de o parte să rezulte în remedierea vulnerabilităților sistemice acumulate de-a lungul anilor, și pe de altă parte, să conducă la o repoziționare a României atât în plan intern, cât și în plan extern. Este important ca investițiile să fie gândite complementar, publice, private și public-private, astfel încât să se completeze reciproc pentru maximizarea efectelor în economie și societate.

De asemenea, fondurile europene ne dau șansa și ne obligă în același timp să dăm dovadă de coerență și hotărâre, atribute care din păcate nu ne-au caracterizat în ultimii ani.

AmCham România a identificat o serie mai largă de măsuri de redresare economică, dezvoltare și creștere a competitivității pe care le-am reunit în documentul Priorități pentru România și le-am adus în atenția partidelor parlamentare și candidaților acestora la alegerile care tocmai au avut loc. Desigur vom continua să le aducem și în atentia noului Guvern”, a mai precizat Ionuț Simion.

 

Care sunt așteptările companiilor străine pentru anul 2021

 

Atunci când vine vorba despre așteptările companiilor membre AmCham, Ionuț Simion a subliniat faptul că, pentru a spera la o creștere semnificativă cantitativă și calitativă a investițiilor în perioada post-pandemie trebuie luate în calcul mai multe priorități centrale ale politicii economice:  menținerea rating-ului investițional, definitivarea proiectelor de infrastructură publică aflate în diverse faze de dezvoltare, identificarea unui nou model de convergență, pregătirea reformei administrației publice, deschiderea negocierilor pentru aderarea la OECD și lansarea de proiecte de integrare regională:

“Camera de Comerț Americană în România nu reunește doar companii americane, comunitatea AmCham având în componență și companii românești și internaționale, din multiple domenii de activitate.  Exeperiența noastră de-a lungul anilor ne-a confirmat că așteptările companiilor indiferent de țara de origine converg însă.

Principala așteptare a mediului de afaceri este o abordare coordonată și coerentă a procesului de relansare economică, cu accent pe calitate și efecte pozitive concrete și vizibile pentru România.  Doar o astfel de abordare va putea contrabalansa influența unor factori externi puțin controlabili, precum ritmul de combatere a pandemiei la nivel global, evoluțiile geopolitice internaționale, eficacitatea măsurilor de susținere a economiei, modul de reacție a piețelor financiare, companiilor și consumatorilor.

Pentru perioada imediat următoare, AmCham recomandă drept priorități centrale ale politicii economice menținerea rating-ului investițional, definitivarea proiectelor de infrastructură publică aflate în diverse faze de dezvoltare, identificarea unui nou model de convergență, pregătirea reformei administrației publice, deschiderea negocierilor pentru aderarea la OECD și lansarea de proiecte de integrare regională”, a mai precizat Ionuț Simion.

Acesta a atras atenția că, deși începutul unei redresări economice se întrevede încă din primul trimestru al anului 2021, pe fondul veștilor încurajatoare despre efectele pozitive ale vaccinării, anumite probleme sistemice vor continua dacă nu sunt luate măsuri concrete:

“În lipsa unei astfel de abordări, România nu poate spera la o creștere semnificativă cantitativă și calitativă a investițiilor în perioada post-pandemie. La nivel global se așteaptă efectele pozitive ale vaccinării și în același timp începutul unei redresări economice încă din primul trimestru al anului 2021, ceea ce este dorit să fie valabil și pentru România.

Pe termen mediu și lung, considerăm că va fi determinantă pentru depășirea crizei dar pentru parcursul României post – pandemie, soluționarea unor probleme principale, precum declinul demografic, sistemul de educație deconectat de la tendințele de evoluție ale economiei și tehnologie, infrastructurile fizice precare ți limitarea investițiilor publice sau gestionarea deficitelor gememe”, a precizat Ionuț Simion.

În ce privește măsurile de reformă așteptate la nivel sectorial, recomandările AmCham se referă la nevoia de:

  •  consolidare fiscal-bugetară post-pandemie, prin reducerea economiei informale și evitarea măsurilor care să contribuie la intensificarea componentei structurale a deficitului bugetar;
  • accelerarea încorporării transformării digitale, prioritizarea cercetării-dezvoltării-inovării  ca pilon al noului model de dezvoltare;
  • dezvoltarea în continuare a  pieței de capital;
  • reforma sistemului de sănătate
  • reforma sistemului de educație
  • intensificarea transfromării sectorului energetic
  • politici de investiții corelate cu  imperativele tranziției către o economie verde;
  • un cadru legislativ  pentru piața muncii corelat cu dinamica socio-economică și care să asigure o relație echilibrată între angajați și angajatori;
  • valorificarea potențialului turistic al României prin dezvoltarea infrastructurii turistice, actualizarea cadrului legistiav, dezvoltarea conceptului de turism modern, digitalizarea, accesul la finanțare;
  • asigurarea unui stat de drept modern, performant și etic.

“AmCham va continua să promoveze aceste așteptări și recomandări de politici publice și măsuri în dialogul cu viitoarea administrație și ne dorim ca depășirea logicii electorale care a marcat anul 2020 să permită mobilizarea spectrului politic și decizional în direcția unor acțiuni care să valorifice oportunitățile unice generate de pandemie. Este important să conștientizăm că depinde de doar de noi ca țară, dacă vom avea în față un deceniu câștigat sau unul pierdut”, a conchis președintele AmCham, Ionuț Simion.

Citeşte mai multe despre:   BNR,   investitii americane,   investitii straine,   criza economica,   COVID-19