Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CNS Cartel Alfa: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25 % mai mari în 2016

CNS Cartel Alfa: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25 % mai mari în 2016

Un articol de: - 19 Apr 2018, 12:22
CNS Cartel Alfa: Salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25 % mai mari în 2016 Economic

Reprezentanţii CNS Cartel Alfa au specificat că salariile în Uniunea Europeană (UE) trebuia să fie de patru ori mai mari, în ultimii 16 ani, dacă ar fi reflectat pe deplin creşterea productivităţii, în timp ce salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari în 2016.

Astfel, aceștia au făcut referire la un raport întocmit de Institutul Sindical European (ETUI) şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), informează Agerpres.

„Noile calcule ale Institutului Sindical European (ETUI) şi Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) arată că majorările salariale în Uniunea Europeană, în ultimii 16 ani, ar fi fost de patru ori mai mari dacă ar fi reflectat pe deplin creşterea productivităţii. În teoria economică standard, creşterile salariale ar trebui să urmeze creşterea productivităţii. Însă, în Europa, productivitatea a crescut mult mai mult decât salariile”, au specificat reprezentanții Cartel Alfa.

Potrivit calculelor, din 2000 şi până în 2016, productivitatea a urcat de trei ori faţă de creşterea salariilor în Germania şi Croaţia şi de două ori mai mult decât creşterea salarială din Polonia şi Belgia, iar în Austria, productivitatea a crescut cu 65% mai mult decât salariile, cu 60% în Spania şi 30% în Olanda.

În acelaşi timp, în Ungaria, România, Portugalia şi Grecia salariile reale au scăzut, în ultimii 16 ani, în timp ce productivitatea a crescut, deși, în 2016, salariile românilor ar fi trebuit să fie cu 25% mai mari, raportat la creşterea productivităţii.

Astfel, reprezentanţii Cartel Alfa sunt de părere că evoluţia salariilor a fost influențată negativ de eliminarea contractului colectiv la nivel naţional şi imposibilitatea, prin efectul legii, de a încheia contracte colective la nivel de sector.

„Blocajele în negocierea colectivă sunt cauzate de reforma legislaţiei muncii impusă de FMI în 2011 şi pe care toate guvernele de atunci au refuzat să o corecteze. Pentru a obţine o creştere decentă şi sensibilă a salariilor trebuie să aibă loc negocieri colective între sindicate şi angajatori, iar Guvernul trebuie să deblocheze legislaţia pentru a permite şi încuraja negocierile salariale colective', a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Citeşte mai multe despre:   CNS Cartel Alfa