Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CÂȚI BANI primesc părinții care au dreptul să stea acasă cu copiii pe timpul crizei provocate de coronavirus

CÂȚI BANI primesc părinții care au dreptul să stea acasă cu copiii pe timpul crizei provocate de coronavirus

Un articol de: Traian Avarvarei - 19 Mar 2020, 14:21
foto: Pixabay Economic

Părinții care vor sta acasă pentru a-și supraveghea copiii cât timp școlile sunt închide din cauza pandemiei de coronavirus vor fi plătiți cu 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Decizia este valabilă pentru părinții care au copii mai mici de 12 ani, iar actul normativ stabilește că nu pot benenficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri, scrie Hotnews.

De precizat că indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților se va face de către ANOFM. Sumele pentru plata indemnizației vor fi decontate angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, iar utilizarea acestora cu altă destinație decât plata cheltuielilor de personal, atrage răspunderea penală, se mai arată Legea privind acordarea zilelor libere pentru părinți.

Amintim că elevii au liber până după Paște, adică 21 aprilie, iar mulți dintre părinți au fost nevoiți să stea acasă pentru că nu aveau cu cine să-i lase pe cei mici.