Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce este aşa-numitul pilon IV de pensie care introduce 'pensia ocupațională' şi cum funcţionează el

Ce este aşa-numitul pilon IV de pensie care introduce 'pensia ocupațională' şi cum funcţionează el

Un articol de: George Lupu - 24 Feb 2020, 12:20
Sursă foto: Facebook & Pixabay Economic

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat normelele de aplicare şi legislația secundară care permite introducerea unui nou sistem facultativ de pensii (un aşa-numit "Pilon IV"), în speţă pensia ocupațională, arată Economică.net.

În viitorul sistem de calcul al pensiilor se va ţine cont de toți cei patru piloni existenţi. Viitorul sistem de calcul va fi definitivat până cel târziu anul viitor.

Pensia ocupațională (viitorul pilon IV)) este o variantă a pensiei facultative (piloul III), el bazându-se pe un acord între angajat şi angajator potrivit căruia acesta din urmă va livra, lunar, o sumă de bani în contul pensiei ocupaţionale a angajatului. Potrivit Economică.net, angajatorul va fi stimulat să acorde acest beneficiu în loc de o primă în bani, pentru că va beneficia de reduceri la plata taxei. Tot angajatorul poate stabili și cuantumuri diferite, în funcție de salariul angajatului sau de vechimea la locul de muncă. Iar plata maximă care se poate face lunar către Pilonul IV de pensii nu poate depăși jumătate din salariul net al angajatului.

Rămâne, însă, un semn de întrebare legat de ce se întâmplă cu pensia facultativă a angajatului în momentul în care acesta îşi schimbă locul de muncă. Asta din cauza faptului că vechiul angajator nu va mai trebui să plătească pensia facultativă a noului angajator. 

Pensiile ocupaţionale vor fi administrate de societăţile de pensii, de investiţii şi de asigurarări de viaţă. Angajatorul este cel care poate stabili schema de pensii ocupaționale şi tot el are obligaţia să vireze contribuţiile fiecărui angajat care își dorește o asemenea pensie facultativă.

De precizat că pensii ocupaţionale exista deja, de mulţi ani, la avocaţi.

Astfel, potrivit modificărilor legislative, sistemul de pensii din România va conține următoarele tipuri de pensie: 

  1. Pensia de stat (pilonul I) 
  2. Pensia privată obligatorie (pilonul II)
  3. Pensia privată facultativă (pilonul III) 
  4. Pensia ocupațională (pilonul IV)

Sistemul de pensii ocupaționale este deja utilizat în țări dezvoltate ale Uniunii Europene, în Statele Unite și, mai nou, în Polonia, acolo unde Guvernul dorește, parctic, să repare aparenta eroare făcută prin naționalizarea activelor de la pilonul ÎI și să înlocuiască sistemul cu pensiile ocupaționale. În acest sens, angajatorii au beneficii importante.

Citeşte mai multe despre:   ASF,   Autoritatea de Supraveghere Financiară,   pensii