Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu

Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu

Un articol de: Andrei Vlad - 14 Oct 2020, 14:54
Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Economic

Pensiile speciale au stârnit de-a lungul timpului multă revoltă în rândul cetățenilor români. Parlamentarii, magistrații și diplomații se numără printre beneficiarii acestor sume de la bugetul de stat. Dar ce este, de fapt, pensia specială? 

În categoria pensiilor speciale sunt încadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu. De pensii-speciale-151075.html">pensii speciale militare beneficiază cei care au fost încadrați la MAPN (Ministerul Apărării), MAI (Ministerul Afacerilor Interne) și SRI (Serviciul Român de Informații). Beneficiarii pensiilor de serviciu sunt persoanele care au profesat în calitate de: magistrați (procurori, judecători), personal aeronautic, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari - deputați și senatori, primari, consilieri județeni, diplomați, auditori publici externi ai Curții de Conturi.

 

Ce este pensia specială

 

Pensia specială se numește astfel pentru că este calculată ca procent, în general de 80-85% din ultimul salariu brut sau ultimele 6 salarii brute, față de cele plătite de Casa Națională de Pensii, entitate care calculează în baza contribuțiilor făcute de-a lungul timpului la bugetul de pensii, pilonul 1. 

Cei mai mulți beneficiari ai pensiilor de serviciu sunt magistrații, aproape 4.000, urmați de personalul aeronautic, personalul auxiliar din instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari, diplomați.

Potrivit cifrelor oficiale de la finalul anului trecut, în România există 9.359 de persoane care beneficiază de pensii-speciale-151075.html">pensii speciale de serviciu. 3.878 erau procurori și judecători. În 2019, peste 150.000 de militari și polițiști au încasat pensii-speciale-151075.html">pensii speciale. 

Parlamentarii și funcționarii de la Parlament beneficiază de 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este vorba despre o lege adoptată în anul 2015, în timpul Guvernului Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționat de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 ani în Parlament pentru a primi această pensie specială. 

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Citeşte mai multe despre:   pensii speciale,   pensii,   bani