Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce îi așteaptă pe români de la 1 iulie. Vezi cu cât vei plăti mai mult pe curent și țigări

Ce îi așteaptă pe români de la 1 iulie. Vezi cu cât vei plăti mai mult pe curent și țigări

Un articol de: B1 TV - 01 Iul 2012, 18:31
Ce îi așteaptă pe români de la 1 iulie. Vezi cu cât vei plăti mai mult pe curent și țigări Foto: newsbucovina.ro Economic

Energie electrică mai scumpă şi bani în plus pentru ţigări. De asta vor avea parte românii de la începutul lunii iulie. Există însă şi o veste bună, operatorii de telefonie mobilă au anunţat că tarifele la roaming vor fi reduse. Tot din prima zi a lunii iulie, românii vor fi obligaţi să achite contribuţiile sociale la trezoreriile statului, iar medicii vor fi obligaţi să introducă sistemul electronic de prescriere a reţetelor.

Curentul îi arde la buzunare încă o dată pe români, după ce Autoritatea de Reglemetare din domeniul energiei a anunțat că prețul la electricitate va fi mai mare cu 5 la sută. Deși procentul nu este mare, măsura ar putea antrena scumpiri în lanț atât la produsele alimentatre, cât și la bunurile industriale.

Din toamnă, companiile vor resimți o nouă majorare a prețului plătit pentru curentul electric, de această dată din cauza liberalizării prețului energiei. Acciza la tutun va crește și ea începând de luni, acest lucru urmând să crească prețurile pachetelor de țigări cu 15 sau 20 de bani.

Cu toate acestea, nu toate lucrurile se scumpesc în iulie. Vestea bună este că tarifele de roaming se vor diminua. Cel puțin asta au anunțat două companii de telefonie mobilă. Mai precis, un apel inițiat sau primit în țările din Uniunea Europeană va costa 0,29 euro pe minut, faþță de 0,35 euro pe minut. Și tarifele la mesajele scrise în roaming vor fi mai mici cu 18,2 la sută.

Tot de la 1 iulie, românii vor fi obligați să achite contribuțiile sociale la unitățile de trezorerie, iar medicii vor introduce sistemul electronic de prescriere a rețetelor medicale. Rețetele electronice au fost testate timp de o lună, iar sistemul devine obligatoriu de la 1 iulie.

Medicii susțin că introducerea sistemului electronic de prescriere a rețetelor medicale va preveni frauda în sistemul de sănătate și va reduce birocrația. Estimările Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că, în prima lună de la introducerea rețetei electronice, aproximativ 10% din rețetele prescrise vor fi în noul sistem, urmând ca în 2-3 luni să se ajungă la aproximativ 40-50%.


Citeşte mai multe despre:   scumpiri,   energie electrica,   preturi,   electricitate