Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce pensie are un fost parlamentar în 2021 (FOTO)

Ce pensie are un fost parlamentar în 2021 (FOTO)

Un articol de: Ramona Zaharia - 18 Feb 2021, 10:31
Ce pensie are un fost parlamentar în 2021 (FOTO) Economic

Miercuri, parlamentarii au decis eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.  Cu toate acestea, calculul pensiei unui parlamentar diferă de câte mandate a avut acesta.

Care este pensia unui fost parlamentar în 2021

 

Pensia unui fost parlamentar este calculată în funcție de mandatele pe care acesta le-a avut.

Pe de ală parte, deputații în Parlamentul European au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70 % în total. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene.

Legislativul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

 

Amintim că parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.

Au fost 357 de voturi în favoarea inițiativei. Parlamentarii UDMR au fost singurii care nu au votat. Nu a fost niciun vot împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.

Proiectul de lege aparține PSD, dar în el a fost inclus și un amendament depus de USR-PLUS potrivit căruia, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, încetează și plata pensiilor speciale aflate în vigoare. Din cauza acestui amendament, lega ar putea pica la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au stabilit deja că o prevedere nu poate avea efecte în trecut, și doar pe viitor.

Cât costau pensiile speciale ale parlamentarilor

 Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus, miercuri, după eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, că 54.2 milioane de lei este impactul bugetar pentru pensiile a 768 de foşti parlamentari.

”Am avut onoarea să prezidez, astăzi, şedinţa Plenului reunit într-un moment important pentru coaliţia de guvernare, eliminarea pensiilor speciale. Este o măsură asumată în programul de guvernare reuşită la mai puţin de două luni de la preluarea mandatului. 54.2 milioane de lei este impactul bugetar pentru pensiile a 768 de foşti parlamentari. Niciun parlamentar nu va mai beneficia de aceste pensii speciale”, a precizat oficialul, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a afirmat că, în 2021, care se anunţă extrem de complicat, atât în contextul pandemiei, cât şi al crizei economice, ”România nu poate – şi nici nu trebuie – să mai cheltuie sume uriaşe pentru aceste privilegii”.

Ce pensie are un fost parlamentar în 2021

Ce șanse are eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie blocată de CCR

 

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat miercuri seară, pe B1 TV, că nu este vorba despre o pensie specială a deputaților și senatorilor, ci despre o indemnizație pe care parlamentarii au introdus-o și pe care tot ei au eliminat-o astăzi, iar „indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani”.

Întrebat de Tudor Mușat cât de plauzibilă este o sesizare a CCR din acest motiv, Augustin Zegrean a explicat: „Sigur că nu îi poate opri nimeni să sesizeze Curtea dacă vor să o sesizeze – și nu mă refer la parlamentari, pentru că înțeleg că aproape toți au fost de acord cu această aprobare, dar cei care sunt acum în plată probabil că vor ataca la Curtea Constituțională. Este o problemă aici. Se vor împiedica de un lucru. Când au făcut legea, în 2006, nu i-au spus pensie, i-au spus altceva. Dacă era pensie, puteam să discutăm și despre constituționalitate, dar asta nu este o pensie. Este o indemnizație și indemnizațiile acestea statul le plătește când are bani, și nu le mai plătește când nu mai are bani. N-are ce să facă Curtea Constituțională aici, mai ales că este vorba despre parlamentari. Ei și-au dat această indemnizație, ei și-au luat-o”.

 

Citeşte mai multe despre:   pensie,   parlamentari