Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce salariu trebuie să aibă românii în urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privată de 2.500 de lei până la 85 de ani

Ce salariu trebuie să aibă românii în urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privată de 2.500 de lei până la 85 de ani

Un articol de: George Lupu - 18 Mar 2021, 11:26
Ce salariu trebuie să aibă românii în urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privată de 2.500 de lei până la 85 de ani Sursa: Pixabay Economic

Românii care doresc  să beneficieze peste 20 de ani de o pensie privată pentru o perioadă de cel puțîn 20 de ani, alături de pensia de la stat, trebuie să se aștepte la o cotizație îndelunată, care nu este deloc la îndemâna oricui.

 

Cât trebuie să cotizezi pentru a beneficia de o pensie privată timp de 20 de ani

 

Astfel, potrivit legislației în vigoare, dacă vreți să aveți o pensie privată de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani încolo, atunci va trebui să cotizați către fondul de pensii, lunar, câte 825 de lei. Acești 825 de lei reprezintă acel procent de 3,75% contribuție lunară din salariul brut. Astfel că, pentru a contribui cu acești 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui să aveți un salariu brut de 22.000 de lei.

Dacă aveați în cont doar 20.000 de lei, pentru a ajunge la pensia de 2.500 de lei, ar fi trebuit să aveți un salariul de 36.000 de lei, iar contribuția să se ridice la 1.350 de lei lunar.

Dacă sunteți o femeie de 40 de ani care ar urma să iasă la pensie în 2044 și aveți în cont acei 100.000 de lei, deja acumulați, pentru a ajunge la o pensie privată de 2.500 de lei pentru 20 de ani va trebui să aveți un salariu de 15.000 de lei, din care să cotizați lunar 560 de lei.

Asta în cazul în care fondul de pensii ar avea un randament anual de 5%. La unul de 7% pensia va fi de peste 3.600 de lei, dar dacă este de doar 4%, atunci pensia va scădea la 2.000 de lei.

În cazul unui bărbat de 40 de ani, pentru o pensie privată asemănătoare, salariul brut va trebui să fie 11.500 de lei, iar contribuția de 431 de lei, în timp ce randamentul se va păstra la 5%. Acesta va ieși la pensie în 2046. La un randament de 7%, pensia lui va urcă la 3.800 de lei.

 

Sistemul de pensie din România
 

Atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, s-a ridicat problema reformării sistemelor de pensii pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii, în vederea creşterii calităţii vieţii pensionarilor, mai apropiată de cea din perioada activă, prin introducerea şi implementarea în cadrul sistemului de asigurări sociale a  două componente noi, una obligatorie, cealaltă facultativă, ambele administrate de către companii private.

Reforma pensiilor înseamnă extinderea bazelor sistemului de pensii prin adăugarea a încă două surse de pensie (Pilonul II şi Pilonul III), suplimentar la pensia publică de stat (Pilonul I).

Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Pilonul III este denumirea dată sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă.

Citeşte mai multe despre:   pensie