Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cele mai puternice bănci din lume estimează că euro va ajunge la paritate cu dolarul

Cele mai puternice bănci din lume estimează că euro va ajunge la paritate cu dolarul

Un articol de: - 07 Sep 2015, 12:19
Cele mai puternice bănci din lume estimează că euro va ajunge la paritate cu dolarul Foto: agora.md Economic

Schimbarea bruscă de pe piețe și pericolul ca economia să fie lovită de inflație a făcut ca Banca Centrală Europeană (BCE) să inunde și mai mult piața cu euro, lucru ce va duce ca moneda europeană să ajungă la paritate cu dolarul, susțin analiștii, potrivit ZF. Când BCE a anunțat la începutul anului că va lansa un program de 1.000 de miliarde de euro de achiziţii de obligaţiuni, euro a scăzut și s-a depreciat față de dolari la minimul ultimilor 12 ani.

Criza grecescă și amenințările ei, precum și criza valutară din Asia i-a motivat pe investitori să se pună la adăpost, cumpărând euro. Însă moneda și-a revenit în mod spectaculos, spre disperarea unor țări precum Franța, Spania și Italia care mizează pe o monedă slabă pentru a-și ieftini exporturile.

Preşedintele preşedintele BCE Mario Draghi a intervenit cu pro­mi­siunea că banca sa va acţiona, dacă este cazul, extinzând programul de achiziţii de active (Quantitative Easing). Co­mentariile sale au trimis euro în scădere cu până la 1,3% în raport cu dolarul joi. Vineri, mondeda și-a mai revenit însă semenele că euro se va deprecia sunt din ce în ce mai numeroase.

"Dacă situaţia continuă să se deterioreze, obstacolele din calea extinderii QE vor coborî“, spune Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.

El este de părere că euro se îndreaptă spre paritate cu dolarul şi că va ajunge acolo în următoarele 12 luni.

Analiştii de la Citigroup şi Deutsche Bank, cei mai mari traderi de valută, prognozează şi ei paritate între moneda zonei euro şi cea a SUA. Și Goldman Sachs apreciază că euro va ajunge la 95 de cenţi în următoarele 12 luni şi la 80 de cenţi până la sfârşitul anului 2017.

O altă instituție financiară influentă, National Australia Bank plasează euro la 1,05 dolari pentru sfârşitul anului, în timp ce RBS prezice că euro va coboî la 1,04 dolari pe unitate în următoarele 12 luni.

Pentru ca euro să ajungă la paritate cu dolarul, BCE trebuie ca simultan să majoreze programul de achiziţii de active şi să extindă durata acestuia, spune Idris.

Deprecierea monedei naționale a fost folosită ca o “armă econiomică”. Rezerva Federală americană a recurs la ea pentru a scoate economia din recesiunE , iar Banca centrală a Chinei a devalorizat recent yuanul pentru a susţine exporturile.

Citeşte mai multe despre:   bce