Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cele mai puternice organizaţii patronale susțin actuala cotă unică de impozitare: "Cu impozitul pe gospodărie vor fi cel puțin 4% pierderi ale venitului din PIB"

Cele mai puternice organizaţii patronale susțin actuala cotă unică de impozitare: "Cu impozitul pe gospodărie vor fi cel puțin 4% pierderi ale venitului din PIB"

Un articol de: - 25 Apr 2017, 14:57
Economic

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), structură patronală care reuneşte cele mai reprezentative organizaţii ale oamenilor de afaceri români şi străini prezenţi în România, anunţă că au obiecţii majore faţă de impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodărie anunţat de guvern şi spun că sprijină cota unică de impozitare care a adus, potrivit sursei citate, în cei 12 ani de existenţă, încasări mai mari la buget, a scos la suprafaţă economia neagră şi a uşurat povara administrării fiscale, scrie Ziarul Financiar.

CDR spu­ne că introducerea impozitului pe venitul glo­­bal constituie premisa pentru intro­du­ce­rea cotei de impozitare progresive pe care organizația nu o susţine.

„Prin comparaţie cu alte sisteme fiscale con­sacrate, aceste noi elemente pot constitui paşi premergători in­tro­ducerii unui sistem fis­­cal bazat în fapt pe cote de impunere pro­gre­­sive, pe care CDR nu-l susţine“, a a­nun­ţat luni CDR, condusă în această pe­rioa­dă de Flo­rin Pogonaru, pre­şe­­dintele A­so­­ciaţiei Oa­­­menilor de Afaceri din România (AOAR).

Guvernul a făcut pu­­blic săptă­mâna trecută un proiect de mo­difi­care a Codului fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2018, introducerea impozitului pe venitul global consolidat „pe gospodărie“. În urma introducerii acestui sistem, va fi a­nu­lată pro­ce­dura reţinerii la sursă a impo­zi­tu­lui pe ve­nit, actele fiscale ale „gos­po­dă­ri­ilor“ ur­mând să fie întocmite de con­sultanţi fis­cali plă­­tiţi de stat şi nu de benficiari.

Noua mo­da­litate de impozitare va fi însoţită de un solid sistem de deduceri care are ca scop fis­ca­lizarea economiei gri. Faţă de acest pro­iect, CDR are obiecţii de fond. Bună­oa­ră, po­trivit sur­sei citate, conceptul de „gos­po­dărie“, ca pilon de bază al noului sistem de im­­­po­zitare, nu este reglementat de legis­la­ţia ro­­­mâ­neas­că, iar definiţia fiscală dată „creşte din start“ complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Reprezentanţii CDR mai arată că eli­mi­­na­rea sistemului de reţinere la sursă şi pla­ta lu­nară a impozitului pe venituri vor de­ter­­mina o scădere drastică a încasării ve­nitu­rilor bu­getare în 2018, care, raportat la datele a­nu­lui 2016, va însemna cel puţin 4% pier­de­re a ve­ni­turilor din PIB.

De asemenea, sistemul de deduceri ce va fi introdus – dacă va fi – nu ar putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că aceasta ar presupune o multitudine de măsuri conjugate pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor, potrivit CDR.

Nici propunerea referitoare la consultanţii fiscali nu este fezabilă, potrivit sursei citate.

 
 
 
Loading...