Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CEZ România, vândut către Macquarie. Tranzacția trebuie aprobată și în CSAT

CEZ România, vândut către Macquarie. Tranzacția trebuie aprobată și în CSAT

Un articol de: Ramona Zaharia - 23 Oct 2020, 10:05
CEZ România, vândut către Macquarie. Tranzacția trebuie aprobată și în CSAT Foto: Pixabay Economic

Un consorţiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6) a ajuns la un acord privind achiziţia portofoliului de active CEZ din România de la CEZ Group, potrivit unui anunț făcut vineri dimineață de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Termenii acestei tranzacţii nu au fost dezvăluiţi, iar finalizarea tranzacţiei depinde de primirea aprobărilor din partea autorităţilor antitrust.

CEZ România a fost vândut către Macquarie

Totodată, CEZ Group spune că a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), documentele tranzacției fiind semnate joi.

Încheierea tranzacției va fi supusă aprobării Autorității Europene Antitrust și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România (CSAT).

Consiliul CEZ Group a aprobat vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA  la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă.

Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”, a declarat Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA.

„Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialişti de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susţinerea transformării digitale şi urmărirea unei strategii care a pus in centrul atentiei clientul. Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului”, a spus la rândul său Ondrej Safar, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România.

Potrivit Hotnews, transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

Și consorțiul românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE, a fost interesat de activele CEZ, însă oferta financiară a acestuia a fost sub cea avansată de MIRA.L-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

 

Citeşte mai multe despre:   CEZ Romania,   MIRA