Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CFR Călători scumpește biletele de tren, dar achiziționează piese în valoare de 1,7 milioane de dolari

CFR Călători scumpește biletele de tren, dar achiziționează piese în valoare de 1,7 milioane de dolari

Un articol de: B1 TV - 25 Sep 2013, 11:38
CFR Călători scumpește biletele de tren, dar achiziționează piese în valoare de 1,7 milioane de dolari Economic

Achiziţiile CFR Călători ridică noi semne de întrebare. Compania a încheiat un contract prin care cumpăra piese de 1.7 milioane de dolari, de la un offshore din Panama, de altfel şi singura firmă care a trimis o ofertă în urma anunţului postat de CFR.

O altă bilă neagră a acestei afaceri o reprezintă valoarea finală a contractului, care s-a dovedit a fi mai mare decât estimarea iniţială.

Electric & Diesel Locomotiv Corporation este compania care, deşi are un capital de doar 1.000 de dolari, a fost aleasă câştigătoarea procedurii de atribuire organizate de CFR Călători. Astfel, în schimbul a 1,7 milioane de dolari, firma, un offshore originar din Panama, dar cu sediul în Elveţia, va livra piese pentru locomotive diesel electrice.

Metoda utilizată a fost una de tip negociere, cu publicarea anunţului pe portalul achiziţiilor publice. Anunţ, la care a răspuns o singură firmă. Reprezentanţii companiei feroviare susţin că nu au optat pentru varianta unei licitaţii tocmai pentru a putea trage de preţ în jos. Numai că la final acesta s-a dovedit a fi mai scump cu 35.000 de euro decât estimarea iniţială.

"A fost un contract în dolari şi nu i-am mai dat ajustare. Vă daţi seama, chiar dacă e un contract pe trei ani, la un contract în dolari nu se mai dă ajustare. De ce preţul final a fost mai mare decât estimarea? Pentru că este vorba de o estimare. Cum estimaţi dvs preţul unei piese puse acum 15 ani? Este un lucru complicat”, a declarat directorul general al CFR Clători, Valentin Dorobanțu.

Cât despre acţionarii acestui offshore, directorul CFR Călători nu a vrut să dea nicio informaţie. Jurnaliştii de la Gândul au aflat însă că la adresa menţionată în contractul de achiziţie îşi are de fapt sediul un cabinet de avocatură, despre care presa din Elveţia scrie că reprezintă personaje foarte controversate.

Şi mai grav este că reprezentanţii CFR Călători au anunţat scumpirea biletelor de tren tocmai pe baza majorării costurilor cu piesele de schimb şi cu energia din ultimii doi ani.

Piese de 1,7 milioane de dolari cumparate de CFR Calatori
Embed:

Citeşte mai multe despre:   CFR calatori