Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Chiar dacă România e considerată țara lui Dracula, Bulgaria vrea să intre și ea pe piața vampirilor

Chiar dacă România e considerată țara lui Dracula, Bulgaria vrea să intre și ea pe piața vampirilor

Un articol de: - 12 Iul 2016, 14:29
Chiar dacă România e considerată țara lui Dracula, Bulgaria vrea să intre și ea pe piața vampirilor Foto: balkaninsight.com Economic

Când vine vorba de vampiri, majoritatea lumii se gândește la România și la povestea lui Vlad Țepeș cunoscut mai bine de străini ca și Contele Dracula. Povestea a fost făcută celebră într-un roman cu același nume scris de Bram Stoker.

Deși nu s-a stabilit o legătură directă între domnitorul din secolul 15 și povestea vampirului iubitor de sânge, mii de turiști vizitează anual Castelul Bran din Transilvania fascinați de poveste și dornici să vadă locul în care se crede că a locuit acesta.

Acum, Bulgaria vrea să profite și ea de deschiderea turiștilor pentru vampiri și face eforturi pentru a intra pe piață promovând propriul turism cu motive de vampiri, informează balkaninsight.com.

La finalul lunii iunie, ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova, a promis demararea unei campanii pentru popularizarea siturilor arheologice din vechiul oraș roman Deultum, cu un accent important pus pe "vampiri". Prin acești "vampiri", oficialii se referă la scheletele a 17 tineri găsite de arheologi, și care respectând principiul păgân din secolul 4 dinainte erei noastre, au avut corpul bătut în cuie de sicriu. Acest procedeu de înmormântare este povestit ca având rolul de a împiedica mortul de a se ridica din mormânt asemenea vampirilor.

La sfârșitul anului 2015, primarul orașului Sredets, cel mai apropiat de siturile arheologice, a prezentat un proiect în valoare de 3 milioane de leva (aproximativ 1.5 milioane de euro) pentru restaurarea vechiul oraș Deultum cu scopul de a atrage mii de turiști anual.

Nu este primul oraș bulgar care încearcă să atragă atenția turiștilor folosind povești cu vampiri, orașul Sozopol atrăgând interes pe plan internațional în 2012 când directorul muzeului național a anunțat găsirea unui "vampir". Acesta reprezenta un schelet vechi de 700 de ani a unui bărbat ce a murit fiind înjunghiat în inima cu o țeapă uriașă, exact ca în poveștile cu vampiri.

Dar aceste descoperiri nu ar trebui să impresioneze, felul acesta de tratare a morților era un obicei păgân uzual dinainte de creștinarea bulgarilor, oamenii acelor vremuri având asemenea obiceiuri din credința că sufletele oamenilor rămân în trupuri după moarte și ar putea să devină vampiri la miezul nopții.

Cu toate acestea descoperirea "vampirului" a atras numeroși turiști către Sozopol în acea perioadă, și pe aceleași criterii se bazează bulgarii și acum în ciuda numeroaselor voci care critică strategia și cer ca turismul să se bazeze pe vestigiile culturale existente ca urmare a punctului de întâlnire în Bulgaria între traci, vechii greci și romani.

Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   turism