Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cipru va renunța la restricțiile asupra circulației capitalului

Cipru va renunța la restricțiile asupra circulației capitalului

Un articol de: - 18 Sep 2013, 11:44
Cipru va renunța la restricțiile asupra circulației capitalului Foto: rt.com Economic

La 10 luni după ce a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare şi a restricţionat tranzacţiile financiare pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar, Cipru va renunța în luna ianuarie la toate restricțiile asupra circulației capitalului, informează Bloomberg.

Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, a declarat că acest stat va fi ”cel mai bun” în ceea ce privește respectarea acordului convenit cu creditorii internaționali.

După ce a recapitalizat sectorul financiar cu bani confiscați din depozitele negarantate, a închis a doua mare bancă din țară și a restructurat cel mai mare grup financiar, Cipru încearcă să își revigoreze economia.

"Ţinta este acum de a crea condiţiile pentru creştere economică şi a ataca problema serioasă a şomajului, de a stabiliza sistemul financiar. Restricţiile sunt ridicate treptat. Se vor încheia undeva în ianuarie 2014", a afirmat Anastasiades.

Săptămâna trecută, miniștrii Finanțelor din zona euro au aprobat o tranșă de 1,5 miliarde euro din împrumutul internațional pentru Cipru, a doua din cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit în primăvară.

În următoarele zile, FMI va discuta avizarea propriei contribuții la această tranșă, de 84,7 milioane euro.

Economia cipriotă s-a contractat cu 5,9% în trimestrul al doilea, după o scădere de 5% în primele trei luni ale anului. Potrivit estimărilor instituţiilor financiare internaţionale, Produsul Intern Brut va scădea cu un total de 13% în 2013 şi 2014, sub povara măsurilor de austeritate şi restrângerea industriei financiare.

Citeşte mai multe despre:   Cipru,   restrictii