Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Comisia Europeană prognozează DEZASTRUL pentru România: Deficitul bugetar va ajunge la 3,4% din PIB în 2018, în timp ce scumpirile vor continua

Comisia Europeană prognozează DEZASTRUL pentru România: Deficitul bugetar va ajunge la 3,4% din PIB în 2018, în timp ce scumpirile vor continua

Un articol de: - 03 Mai 2018, 16:30
Comisia Europeană prognozează DEZASTRUL pentru România: Deficitul bugetar va ajunge la 3,4% din PIB în 2018, în timp ce scumpirile vor continua Economic

După modificările fiscale ale guvernării PSD-ALDE care au bulversat întreg mediul economic, Comisia Europeană vine cu un avertisment sumbru.
Forul comunitar estimează, în Prognoza de primăvară, că România va avea în acest an și în 2019 deficite bugetare peste limita de 3% din produsul intern brut (PIB) acceptată în Uniunea Europeană, iar scumpirile suportate de populație la produse și servicii vor continua.

Deşi Executivul european a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%, patru riscuri amenință economia țării. 

"Creșterea reală a produslului intern brut a continuat în 2017, determinată de un boom în privința consumului, stimulat de politica fiscală expansionistă. Creșterea se estimează că va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și urmează să crească în continuare în 2018, înainte de o oarecare temperare care va veni în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, în special din cauza creșterii salariilor din sectorul public", se arată în prognoza de primăvară a forului comunitar, conform hotnews.ro. 

Prognoza mai arată că România ar urma să aibă în 2018 un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar în 2019 de 3,8%, în principal din cauza creșterilor salariale din sectorul public, ţara noastră riscând astfel procedurii UE de deficit excesiv.
"Legea unitară de salarizare în sectorul public, adoptată în vara anului 2017, a majorat cu 25% salariile publice brute în ianuarie 2018 și prevede creșteri suplimentare pentru medici și profesori. (...)  Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a investițiilor publice", consideră CE. 

Deşi salariile au crescut și în sectorul privat, mai ales prin majorarea salariului minim pe economie, populația se va vedea nevoită să plătească mai mult pentru bunurile și serviciile cumpărate, notează Comisia Europeană

"După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea TVA și a accizelor la combustibil. Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, acestea din urmă fiind cauzate atât de creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial, cât și de anularea în octombrie 2017 a reducerii accizelor din ianuarie", se mai arată în prognoză.

Executivul comunitar reține că "inflația a continuat să accelereze la începutul anului 2018, deoarece efectul reducerilor fiscale din ianuarie 2017 a dispărut, ajungând la 4% până în martie 2018". 
"Se preconizează că inflația va fi de 4,2% pentru anul 2018 în ansamblul său și că va scădea până la 3,4% în 2019, pe măsură ce inflația prețurilor la energie va fi temperată", mai spun reprezentanţii Comisiei. 

Mai mult, forul comunitar avertizează asupra a 4 riscrui asupra economiei țării: 
- "Înăsprirea treptată a politicii monetare a băncii centrale ca răspuns la presiunile inflaționiste emergente și la o creștere a decalajului de producție ar putea slăbi perspectivele investițiilor private.
- Investițiile ar putea fi afectate în mod negativ dacă guvernul va reduce în continuare investițiile publice pentru a-și atinge obiectivele privind deficitul bugetar.
- Creșterea continuă a costului unitar al forței de muncă, datorată creșterii salariilor care depășește creșterea productivității, poate să reducă exporturile României.
- În general, incertitudinea cu privire la politicile guvernului ar putea împiedica avansul economic".

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana