Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro

Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro

Un articol de: Traian Avarvarei - 10 Iun 2020, 17:53
Comisia Europeană: România nu îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro Economic

România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE). Criteriile pentru adoptarea monedei euro sunt legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Potrivit Băncii Naționale a României, alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală, juridică şi reală.

 

 KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

 

România nu mai îndeplinește niciun criteriu privind trecerea la euro

 

 

 

Reprezentnații de la Bruxelles au anunțat, miercuri, că țara noastră este departe de a trece la moneda euro. Potrivit acestora, nu îndeplinim niciun criteriu din cele patru: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Mai exact, rata medie a inflaţiei în România în ultimele 12 luni, până în martie 2020, a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referinţă de 1,8%.

De asemenea, rata medie anuală a inflaţiei în România a urcat la 4,1% în 2018 şi a rămas relativ ridicată în 2019, la un nivel mediu de 3,9%.

De asemenea, se arată în raportul Comisiei, țara noastră nu îndeplineşte criteriul legat de soliditatea finanţelor publice. Amintim că din cauza încălcării plafonului de deficit în 2019, Consiliul a deschis procedura de deficit excesiv pentru România în 4 aprilie 2020, indicând 2022 ca termen limită pentru corectarea deficitului excesiv.

România nu îndeplineşte nici criteriul legat de cursul de schimb. Leul românesc nu participă la Mecanismul cursului de schimb (ERM II). Totodată, ratele dobânzilor pe termen lung au crescut gradual.

Acestea sunt doar câteva din neregulile subliniate de specialiștii Comisiei Europene în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri, transmite Agerpres.

Astfel, legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul.

 

 

 

Procesul de pregătire pentru adoptarea monedei unice europene

 

 

 

Alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro. Este vorba despre Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Potrivit concluziilor raportului, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Deși țara noastră nu îndeplinște niciunul dintre criteriile de trecere la moneda euro, Banca Națională a României (BNR) susține că are ca țintă pentru această schimbare anul 2024.

“ Comisia Naţională a elaborat Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro, documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019. Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente şi solidaritate a forţelor sociale, există premise ca, la orizontul anului 2024, România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro”, se arată pe site-ul BNR.

De altfel, în cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală, menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.

Citeşte mai multe despre:   moneda euro,   Comisia Europeana