Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Comisia Europeană: România, țara cea mai afectată de secetă

Comisia Europeană: România, țara cea mai afectată de secetă

Un articol de: B1 TV - 01 Sep 2012, 16:35
Comisia Europeană: România, țara cea mai afectată de secetă Foto: ghimpele.ro Economic

Comisia Europeană care prognozează că producţia de cereale din acest an va fi cu peste 35 de procente mai mică decât în 2011, spune că România este țara cea mai afectată de secetă.

Seceta a afectat puternic şi agricultura din Ungaria, Spania şi Polonia. Drept urmare, preţurile vor ajunge la un nivel record, avertizează specialiştii.


România se află pe primul loc în topul ţărilor europene afectate de secetă. Peste 40% din suprafaţa arabilă a României a fost afectată de temperaturile aride, se arată într-un document publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Dintre culturile de primăvară afectate de secetă, cazul porumbului este cel mai grav , urmat de cazul culturilor de floarea-soarelui.

Potrivit unei prognoze realizate de Comisia Europeană, producţia de cereale din România va scădea în 2012 cu 35,8% faţă de 2011.

Seceta a afectat puternic şi agricultura din Ungaria şi Spania, în ambele ţări producţia de cereale scăzând cu 18,9% faţă de anul trecut. De asemenea, şi Polonia va avea un recul al productiei fata de anul precedent, de 3,2%.

"În ultimele săptămâni, seceta din mai multe regiuni ale lumii a dus la creşteri dramatice ale preţurilor pentru mai multe mărfuri, în principal porumb şi soia, care riscă să destabilizeze mai multe sectoare ale agriculturii europene", a declarat Dacian Cioloș, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Şi agricultura mondială se află în declin, pe fondul secetei din Statele Unite. Specialiştii preconizează că stocurile mondiale vor scădea cu 33 milioane de tone.

Citeşte mai multe despre:   seceta,   Comisia Europeana