Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Comisia Europeană, undă verde pentru planul de modernizare a sistemului de termoficare din București. Ajutorul de stat constă în fonduri în valoare de 254 de milioane de euro

Comisia Europeană, undă verde pentru planul de modernizare a sistemului de termoficare din București. Ajutorul de stat constă în fonduri în valoare de 254 de milioane de euro

Un articol de: George Lupu - 23 Feb 2021, 13:20
Comisia Europeană, undă verde pentru planul de modernizare a sistemului de termoficare din București. Ajutorul de stat constă în fonduri în valoare de 254 de milioane de euro Foto: pixabay.com Economic

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a sprijini modernizarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti. Ajutorul de stat constă în fonduri în valoare de 254 de milioane de euro, echivalentul a 1.208 miliarde lei.

 

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat pentru sistemuld e termoficare

 

Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanţat din fondurile structurale ale UE gestionate de România. Potrivit Comisiei, măsura va ajuta România să îşi atingă obiectivele în materie de eficienţă energetică şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa.

România a prezentat Comisiei planul de a acorda un ajutor public în valoare de aproximativ 254 de milioane euro (1.208 miliarde lei) pentru reabilitarea reţelei de distribuţie (în special a conductelor prin care apa caldă ajunge în principalele puncte de distribuţie) a sistemului de termoficare din zona urbană Bucureşti.

Ca mărime, sistemul de termoficare din Bucureşti este primul din UE şi al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport şi 2.800 km de conducte pentru sistemul de distribuţie.

Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti va consta în înlocuirea unor secţiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10 % din lungimea totală a reţelei. Această investiţie va reduce pierderile de căldură şi de apă, precum şi alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreţinere a reţelei. Prin urmare, măsura va contribui la economii de energie şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi.

Normele UE în domeniul ajutoarelor de stat permit statelor membre să acorde sprijin pentru instalaţiile de producţie şi reţelele de distribuţie a energiei termice, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiţii stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie.

În special, orientările prevăd că, pentru a fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat, proiectele trebuie să îndeplinească criteriile legate de asigurarea „încălzirii centralizate eficiente” stabilite în Directiva privind eficienţa energetică.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

 

Nicușor Dan: Noi avem, în momentul de față, bani și pentru aceste cinci șantiere, avem bani pentru alte 25 de șantiere

 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit marți, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, despre începerea lucrărilor pe cinci segmente, care însumează 53 de kilometri din rețeaua de termoficare din București. Edilul a precizat că în timpul lucrărilor, locuitorii din zonă se vor confrunta cu scurte întreruperi ale apei calde. De asemenea, Nicușor Dan, a precizat că Primăria are bani și pentru alte 25 de șantiere, unde lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor.

”Am trei luni de mandat și în lunile astea m-am ocupat să pun bazele financiare la ce urmează să se întâmple. În primul rând, am semnat acel contract de 300 de milioane de euro, finanțare europeană. Guvernul a promis însă 200 de milioane de euro în PNRR. Tot Guvernul ne-a dat 320 de milioane de lei în decembrie, să ne mai echilibrăm financiar. Cu ocazia asta, s-a echilibrat financiar și Energetica și o să iasă din insolvență, ieșind din insolvența, o să poată să acceseze bani europeni pentru a moderniza centralele. Sunt două componente: una este pe centrale, de care se va ocupa ELCEN, și una este de schimbare de conducte”, a spus primarul Capitalei.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   UE