Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Compania care aduce gaz rusesc în România a scumpit gazele cu 2% - exact procentul cerut ca taxă de Guvernul PSD-ALDE! Firmele românești sunt sabotate, cele ruse NU

Compania care aduce gaz rusesc în România a scumpit gazele cu 2% - exact procentul cerut ca taxă de Guvernul PSD-ALDE! Firmele românești sunt sabotate, cele ruse NU

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 11:47
sursă foto: zf.ro Economic

WIEE, firma care aduce gaz rusesc în România, și-a anunțat clienții din România că, începând cu acest an, prețul de vânzare a gazelor naturale s-a majorat cu 2%, relatează economica.net.

Publicația notează că procentul de 2% este exact cel pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să îl plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018. Procentul de taxare este aplicat la cifra de afaceri a anului precedent, iar ANRE trebuie să elaboreze legislaţia specifică pentru încasarea lui.

Mai pe înțelesul tuturor, după ce Guvernul român a impus o taxă în sector, WIEE a transferat-o imediat în prețul plătit de consumatorii din România.

Aceeași sursă amintește că România consumă circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, dintre care circa 10 miliarde din producţia internă, asigurată de Petrom şi de Romgaz, iar un miliard din import, de la Gazprom.

Gigantul rus exportă gaze în țara noastră, prin două firme agreate de el: WIEE (deţinuită integral de Gazprom Schweiz, după ce fusese un joint-venture Gazprom-Wintershall) şi Conef (deţinută de omul de afaceri rus Vitali Matsitsky, care deţine în România pachetul majoritar al Alro Slatina).

Ordonanța emisă de Guvernul PSD-ALDE nu le permite, totuși, și celor două companii românești care extrag și vând gaze, Petrom și Romgaz, să transfere în preț acest cost nou. De ce? Pentru că același act normativ impune și plafonarea prețurilor pentru tot gazul produs în țara noastră, la 68 de lei/MWh - cuantum despre care sursa citată scrie că este mult sub prețul de import și sub prețul de acum al pieței.

Prin urmare, măsura luată de PSD-ALDE afectează companiile românești, dar nu și pe cele ruse. În orice caz, scrie sursa citată, Majorarea va fi resimţită de consumatori, atât casnici, cât şi comerciali, ceea ce va face ca preconizata ieftinire generată de plafonarea preţului gazului românesc, cu preţul afectării grave a afacerilor Romgaz şi Petrom, să fie atenuată.

Citeşte mai multe despre:   gazprom,   romgaz,   petrom
 
Loading...