Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Complexul Energetic Oltenia anunţă că a finalizat achiziţia certificatelor de CO2 pentru energia produsă în 2020, de 315 milioane euro

Complexul Energetic Oltenia anunţă că a finalizat achiziţia certificatelor de CO2 pentru energia produsă în 2020, de 315 milioane euro

Un articol de: George Lupu - 29 Apr 2021, 11:05
Complexul Energetic Oltenia anunţă că a finalizat achiziţia certificatelor de CO2 pentru energia produsă în 2020, de 315 milioane euro Economic

Complexul Energetic Oltenia anunţă că a finalizat achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020, valoarea acestora fiind de 315 milioane euro.

Preţul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea preţului certificatelor de CO2 în costul unitar de producţie al energiei electrice depăşeste 60%.

Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.

"În Planul de Restructurare şi decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 şi 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea iniţială, iar diferenţa de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei", mai arată compania.

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziţionarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalităţi de 100 euro/ certficat în plus faţă de obligativitatea achiziţionării acestora.

Obligativitatea achiziţionării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar preţurile certificatelor înregistrând o creştere spectaculoasă de la  4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent.