Consilierul CCIR Mihai Ivașcu, Raportor al avizului Comitetului Economic și Social European privind ‘Viitorul UE: beneficii pentru cetățeni și respectarea valorilor europene’

Consilierul CCIR Mihai Ivașcu, Raportor al avizului Comitetului Economic și Social European privind ‘Viitorul UE: beneficii pentru cetățeni și respectarea valorilor europene’

La solicitarea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European a adoptat avizul cu tema: „Viitorul UE: beneficii pentru cetățeni și respectarea valorilor europene”.

Consilierul Președintelui CCIR, Membru în Grupul III al CESE – Diversitate Europa, Mihai Ivașcu a fost raportorul opiniei Comitetului Economic și Social European adoptat cu 147 voturi pentru, 6 împotrivă și 9 abțineri. Avizul CESE reprezintă viziunea societății civile europene organizate privind Viitorul Uniunii Europene, înainte de întâlnirea politică de la Sibiu, din luna Mai.

„Creșterea economică trebuie să fie în concordanță cu stabilitatea socială, iar cetățenii Uniunii Europene trebuie să-și recâștige încrederea că acțiunile la nivel european nu înseamnă renunțarea la politicile naționale. Aceste decizii pot avea un impact considerabil mai mare atunci când deciziile sunt luate împreună. Camera de Comerț și Industrie a României susține și promovează, asemeni CESE, creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare, precum și în oferta de competențe și infrastructură necesare pentru ca UE să-și valorifice avantajele competitive față de alte mari puteri ale lumii”, a declarat consilierul Mihai Ivașcu.

Avizul Comitetului Economic și Social European susține, printre altele, necesitatea creșterii convergenței între regiuni și/sau statele membre, promovarea comerțul liber, echitabil și durabil în cadrul unui sistem multilateral, reformarea organizației Mondiale a Comerțului precum și incluziunea tinerilor pe piața forței de muncă. De asemenea, CESE susține că organizațiile reprezentative ale societății civile au un rol vital în dezvoltarea proiectului European.

Europa deține cea mai mare piață unică din lume și a doua cea mai utilizată monedă. Este cea mai mare putere comercială și realizează 16,5% din importurile și exporturile de la nivel mondial. De asemenea, CESE reamintește în opinia sa principalele beneficii pe care apartenența la Uniunea Europeană le conferă cetățenilor săi, beneficii care uneori sunt uitate sau luate ca atare.

Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri de interese. CESE transmite avize pe probleme europene către Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European, acționând, astfel, ca o punte între instituțiile europene cu rol de decizie și cetățenii UE.

La mai bine de 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, statele membre urmează să adopte, în mai 2019, la Sibiu, o poziție politică privind viitorul UE. În opinia CESE, demnitatea umană și drepturile omului, democrația, libertatea, justiția socială, egalitatea, separarea puterilor și statul de drept sunt valorile pe care fost construită UE. Acestea trebuie să rămână în continuare nenegociabile și să reprezinte punctul de pornire pentru reformarea UE și pentru decizia politică de la Sibiu. Aceste valori europene sunt uneori considerate ca existând de la sine sau subestimate de mișcările populiste și eurosceptice.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe