Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consiliul European, în prima zi: Pact pentru creştere economică, locuri de muncă și recapitalizare directă a băncilor prin fonduri de salvare

Consiliul European, în prima zi: Pact pentru creştere economică, locuri de muncă și recapitalizare directă a băncilor prin fonduri de salvare

Un articol de: B1 TV - 29 Iun 2012, 09:30
Consiliul European, în prima zi: Pact pentru creştere economică, locuri de muncă și recapitalizare directă a băncilor prin fonduri de salvare Economic

Prima zi a summit-ului Consiliului European s-a încheiat cu câteva progrese în ceea ce priveşte pactul de creştere economică. Liderii reuniţi la Bruxelles au discutat până dimineaţă despre soluţiile de ieşire din criză a zonei euro. Ei au decis alocarea unei sume de 120 de miliarde de euro pentru programul care vizează dezvoltarea economiilor statelor europene prin crearea de locuri de muncă.

La încheierea primei zile a summit-ului, niciunul dintre liderii statelor participante nu a făcut declaraţii de presă. Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, care a participat într-o pauză alături de preşedintele Uniunii Europene Jose Manuel Barroso la o scurtă conferinţă de presă,  a declarat că acordul de principiu la care s-a ajuns se referă la măsurile imediate de creştere economică.

„Ceea ce am convenit deja se referă la agenda pentru creştere economică şi locuri de muncă. Elementul cheie este că vom creşte finanţarea economiei prin alocarea a aproximativ 120 de miliarde de euro pentru măsuri imediate de dezvoltare. Am decis şi creşterea cu 10 miliarde de euro a capitalului Băncii de Investiţii, măsură prin care va creşte capacitatea de împrumut a băncii la 60 de miliarde”, a declarat Van Rompuy.

Restul de 60 de miliarde alocate programului de creştere vor proveni din fondurile structurale neutilizate.

Herman Van Rompuy a precizat că s-a mai decis şi asupra emiterii de obligaţiuni pentru finanţarea infrastructurilor de transport şi energie, estimate la cinci miliarde de euro.

Prima zi a summit-ului Consiliului European nu a fost lipsită de tensiuni. Potrivit unor surse din interiorul reuniunii, Italia şi Spania şi-ar fi condiţionat acordul lor faţă de adoptarea măsurilor de creştere economică în Europa de punerea în aplicare a unor soluţii de urgenţă pentru ţările care se află în impas financiar.

Cele două ţări, care plătesc dobânzi foarte mari pentru a rezista pe pieţele financiare în pofida măsurilor de austeritate, sunt gata să adopte decizile de creştere dacă vor fi găsite soluţii pentru scăderea taxelor.

Citeşte mai multe despre:   Consiliul European,   summit,   Herman van Rompuy