Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consiliul Fiscal: Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă şi se mențin riscurile majore la atingerea ţintelor revizuite

Consiliul Fiscal: Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă şi se mențin riscurile majore la atingerea ţintelor revizuite

Un articol de: - 22 Aug 2012, 14:38
Consiliul Fiscal: Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă şi se mențin riscurile majore la atingerea ţintelor revizuite Foto: gorjeanul.ro Economic

Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă şi sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie, scrie Agerepres, citând un raport al Consiliului Fiscal.

”Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă iar ţintele pentru sfârşitul anului au fost revizuite în scădere. Cu toate acestea, în opinia Consiliului Fiscal, în contextul blocării unor programe operaţionale, persistă riscuri majore în ceea ce priveşte atingerea noilor ţinte revizuite, cu posibile consecinţe asupra nivelului deficitului bugetar, în condiţiile continuării angajării unor cheltuieli pentru proiecte cu finanţare de la UE din resurse proprii până la primirea banilor de la Uniunea Europeană”, precizează Consiliul.

Consiliul Fiscal recomandă utilizarea cu prudenţă a resurselor proprii în cazul proiectelor finanţate preponderent din fonduri europene, având în vedere incertitudinile cu privire la momentul rambursării sumelor de către Uniunea Europeană.

De asemenea, Consiliul Fiscal consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului; în acest sens, sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie.

”Consiliul Fiscal reiterează recomandarea de stabilire de ţinte trimestriale de absorbţie efectivă de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care să fie monitorizate cu stricteţe şi care să permită corectarea rapidă a eventualelor deficienţe, mai arată sursa citată.


Sumele primite de la Uniunea Europeană /UE/ în contul plăţilor efectuate sunt estimate să fie mai mici cu două miliarde lei (0,3% din PIB) în 2012, potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru 2012.

Citeşte mai multe despre:   proiect