Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Constantin Rudniţchi: Marea problemă a anilor viitori este legată de consolidarea fiscală, dar avem unele măsuri care sunt foarte expansioniste în materie de de cheltuieli

Constantin Rudniţchi: Marea problemă a anilor viitori este legată de consolidarea fiscală, dar avem unele măsuri care sunt foarte expansioniste în materie de de cheltuieli

Un articol de: Beatris Ionita - 12 Dec 2020, 12:04
Constantin Rudniţchi: Marea problemă a anilor viitori este legată de consolidarea fiscală, dar avem unele măsuri care sunt foarte expansioniste în materie de de cheltuieli Economic

Analistul economic Constantin Rudniţchi a avertizat sâmbătă, în timpul unei intervenții telefonice în emisiunea " Talk B1" despre provocările financiare cuazate de pandemia de COVID-19, dar și despre care ar trebui să fie prioritățile economice pentru noul Guvern.

"Marea problemă a anilor viitori este legată de consolidarea fiscală, care înseamnă o ținere sub control a cheltuielilor publice și o creștere a veniturilor. Aceste două procese cumulate trebuie să ducă la o scădere a deficitului bugetar, pentru că dacă anul acesta, de exemplu, se va încheia cu deficit de 9% sau chiar 10, o să vedem, anul viitor va trebui să avea un deficit de 7%.

Toate aceste cheltuieli care in acest an au fost destul de generoase, mă refer la cele legate de redresarea economiei sau protecția salariaților, vor trebui să fie mai mici, în contextul în care veniturile bugetare nu vor crește substanțial, pentru că nu avem previziuni de creștere, chiar dacă toate programele de  guvernare ale partidelor care negociază acum actul de guvernare prevăd creșteri e venituri pe fondul reducerii evaziunii fiscale, de exemplu, dar asta auzim de ani de zile", a declarat specialistul. 

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Euro ar putea ajunge la aproape 5 lei în 2021

 

"Presiunea asupra cursul de schimb leu euro va continua pentru că vedem foarte clar avem un deficit de balanță comercială și acesta va continua și anul viitor. Anul acesta va fi mare, se va duce spre 17- 18 miliarde de euro. Așteptările sunt ca nivelul cursului de schimb să se îndrepte spre 5 lei pentru un euro. Sigur că estimările sunt diferite.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Cum spuneam, se dorește o consolidare fiscală, o reducere a deficitului bugetar dar avem unele măsuri care sunt foarte expansioniste în materie de cheltuieli sau care aduc probleme, dau un exemplu, această idee a USR-PLUS de a pune zero taxe pe salariul minim, care înseamnă mai puțini bani la buget", a mai explicat analistul economic. 

 

Citeşte mai multe despre:   Constantin Rudnitchi,   analist financiar,   deficit bugetar,   moneda euro,   2021