Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consultant telecom: Pe lângă întârzierea de 15 luni a punerii pe costuri a tarifelor de terminare în rețelele mobile, ANCOM a stabilit şi tarife mai mari ca în țările vest europene

Consultant telecom: Pe lângă întârzierea de 15 luni a punerii pe costuri a tarifelor de terminare în rețelele mobile, ANCOM a stabilit şi tarife mai mari ca în țările vest europene

Un articol de: -
Foto: business24.ro Economic

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) dorește dereglementarea pieței comunicațiilor fixe invocând dezechilibre competiționale și cerând acces la ce nu au – rețele fixe - după ce până acum au avut acces reglementat la rețeaua Telekom/RomTelecom dar nu l-au folosit.

Ziarul Financiar.

Era poziția firească a unor mari operatori de a încerca să ofere pachetul maxim de servicii, de a-și întări poziția pe piață, care vine însă în contradicție cu dezideratul unei piețe competitive - jucători cât mai mulți și cât mai egali”, consideră Nicolae Oacă, fost consilier al preşedintelui ANCOM.

Analistul telecom afirmă că principala problemă competițională este lipsa accesului operatorilor de rețele fixe la rețelele mobile cu acoperire națională, iar ANCOM ar trebui urgent să reglementeze (inclusiv tarife și condiții rezonabile) accesul acestora la rețelele mobile cu acoperire națională, scrie consultantul telecom într-un editorial pentru Hotnews.

Romania, era una dintre puținele țări (Bulgaria?) din UE fără operatori de rețele mobile virtuale din UE, deși în ultima vreme marii operatori clamau că ar fi deschis rețelele! Era rezultatul refuzului de peste 10 ani al marilor operatori de rețele mobile de a deschide rețelele altor operatori, evitând astfel noi competitori. Astăzi există un singur operator virtual, Lycamobile, care a căpătat recent acces la rețeaua Telekom M”, mai spune Oacă.

O altă anomalie a pieței noastre de comunicații mobile o constituie marile tarifele de terminare în rețelele mobile, declară conilierul: “De prea mult timp, mult prea mari și mai mari decât tarifele de terminare în rețelele fixe, care fac ca operatorii mici de rețele fixe să subvenționeze marii operatori mărindu-le veniturile pe seama utilizatorului final”.

Eforturile CE de a pune pe costuri tarifele de terminare a dus la micșorarea acestora în ultimii ani în UE. Astfel, ANCOM stabilea noi tarife de terminare în rețelele mobile, 0,0096 euro/minut de la 1 aprilie 2014, cu o întârziere de cel puțin 15 luni. Pe lângă marea întârziere a punerii pe costuri a tarifelor de terminare în rețelele mobile, adică venituri mărite pentru marii operatorii mobili încă minim 15 luni, ANCOM s-a lăsat convinsă de marii operatori să pună tarife de terminare mai mari decât în țările vest europene, 0,0096 euro/minut, mult prea mari pentru România, neglijând astfel diferențe de dezvoltare economică care se regăsesc și în structura costurilor serviciilor (cheltuieli operaționale mai ales) dar și în puterea de cumpărare a românilor. Ținând seamă de dezvoltarea economică, România ar tebui să aibă, alături  de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare în rețelele mobile din UE”, adaugă Oacă.

Astfel, ANCOM ar trebui să propună, chiar în acest an, un tarif de terminare în rețele mobile românești de 0,005 euro/minut. Mai mult, pe termen mediu ANCOM ar trebui să ia în considerare reducerea până la zero a tarifelor de terminare în rețelele mobile pentru a echilibra competiția.

În 13 august 2015, ANCOM sesiza corect că nu există probleme competiționale privind rețelele fixe. Urmeaza să sesizeze că problemele sunt la rețelele mobile și să le remedieze rapid”, afirmă fostul consilier al președintelui ANCOM.

Totodată, expertul telecom afirmă că o piață pefectă este una cu foarte mulți competitori cu cote de piață egale, astfel că dimensiunea oricărui competitor este mică față de intreaga piață, fiecare dintre aceștia nefiind în stare să influențeze decisiv piața.

Nu este cazul comunicațiilor electronice unde condiții specifice (investiții mari, licențe spectru, etc.) reduc sever numărul competitorilor. Este cazul și al pieței comunicațiilor electronice din România, care deși, conform ANCOM, are peste 750 furnizori de servicii de Internet, circa 40 pentru telefonie fixă și câțiva pentru comunicații mobile, este departe de a fi (perfect) competitivă. De ce? Pentru că cei mai mulți dintre competitori sunt mici, au prezență locală, oferă puține servicii și au, deci, o mică contribuție la competiție, care se desfășoară la nivel național și în oferirea tuturor serviciiilor - telefonie fixă și mobilă, Internet fix și mobil, Tv fix și mobil”, scrie Oacă.

Astfel, pe piață nu contează decât câțiva operatori:

”, explica analistul telecom.

Orange Romania, cu 909 milioane euro venituri, și grupul Telekom, cu venituri cumulate de peste 1 miliard euro, sunt liderii pieței.”, conchide Nicolae Oacă.

Citeşte mai multe despre:   Orange
 
 
 
Loading...