Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic EXCLUSIV // Firma al cărui contract a fost intermediat de chinezul implicat în Dosarul "Shanghai" a pierdut licitația de la CupruMin: Noul câștigător este o firmă din Voluntari, care în trecut exporta producția în China

EXCLUSIV // Firma al cărui contract a fost intermediat de chinezul implicat în Dosarul "Shanghai" a pierdut licitația de la CupruMin: Noul câștigător este o firmă din Voluntari, care în trecut exporta producția în China

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 07 Noi 2019, 16:24
Economic

EXCLUSIV // După ce timp de doi ani contractul pentru livrarea de concentrat de cupru de la firma de stat CupruMin a aparținut unei controversate firme chinezești, în această lună, printr-o nouă licitație, acesta a fost câștigat de o firmă sută la sută românească, cu sediul în Voluntari. Totuși, potrivit unor date din anii trecuți, și această companie exportă întreaga producție de concentrat de cupru în China.

Potrivit unui anunț oficial făcut de cei de la CupruMin și comunicat B1.ro licitație de vânzare a concentratului de cupru pentru o perioadă de un an a fost câștigată de compania românească Ronefer. Cei de aici susțin că de această dată a fost obținut cel mai bun preț pe tona de produs din istoria companiei.

CupruMin Abrud a finalizat în condiții comerciale avantajoase  licitația de vânzare a 45.000 tone de concentrat de cupru, contract încheiat pentru o perioadă de un an (2019-2020).  Câștigătorul declarat al licitației este Ronefer (România). Compania a oferit 1253,89 $/tona de concentrat de cupru uscat, la cotațiile bursiere valabile în data de 24.10.2019, la bursa din Londra. Producția de 45.000 tone înseamnă, după prelucrare,  9450 tone de cupru metalic, ceea ce va constitui un record pentru CupruMin. Spre exemplu, în octombrie 2019 CupruMin a reușit în premieră o producție de concentrat echivalentă cu 922 tone de cupru metalic”, se arată în comunicatul CupruMin.

Rolul chinezilor

La licitație din 2019 au participat și chinezii de la Merlion Resources Holding Limited, vechii deținători ai contractului din ultimii 2 ani. Acest contract a stârnit nenumărate controverse, după ce s-a aflat că a fost intermediat de Wang Yan. Conform unei investigații tolo.ro, Wang Yan a fost implicat într-un dosar în 2005, când a fost acuzat de trafic de persoane și de exploatarea unor fete de 15-16 ani. Polițiștii și ofițerii care frecventau salonul acestuia, Shanghai, erau filmați și mai apoi șantajați cu imaginile. Wang Yan anunța poliția cu privire la cetățenii chinezi care locuiau în România, după care le cerea acestora între 10 și 15.000 de euro pentru a le rezolva problemele cu legea.

În urma acuzațiilor din dosarul Shanghai, SRI, ANC și Tribunalul București îl declaraseră pe Wang Yan, în 2013-2014, ”un pericol pentru securitatea națională”, acesta fiind expulzat. Totuși, în 2016 Wang Yan revine în România unde negociază participarea la licitația CupruMin a companiei Merlion, care a și câștigat la acea vreme contractul, pentru o perioadă 2 ani de zile.

Cine sunt noii câștigători

Noua firmă câștigătoare – Ronefer – are sediul social în Voluntari, potrivit datelor de la Registrul Comerțului consultate de B1.ro. La asociați apare trecută Gheorghe Nicoleta Andreea, iar la administrator director general apare numele Gheorghe Maria. Datele consultate arată faptul că firma era pe profit în 2018. Domeniul principal deactivitate este: "Intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie".

Presa a numit-o pe Maria Gheorghe “Doamna de cupru”, apariția sa în media fiind ca și inexistentă. România liberă nota în 2018 că Maria Gheorghe a fost asistenta directorului general al Conef, compania controlată de omul de afaceri rus Vitali Mașițki, același care deține combinatul de aluminiu Alro Slatina. Potrivit celor de la Adevărul, cei de la Ronef figurau ca rezervă la CupruMin pentru vânzarea concentratului de cupru, în cazul în care cei de la Merlion Resources nu-și onora obligațiile. Ziarul nota că “și pe această filieră, produsul obţinut de expotarea minieră din Apuseni ajunge tot în China, cel mai mare importator la nivel mondial în acest domeniu.”

Date despre CupruMin

CupruMin Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acționar unic statul român. În semestrul I din 2019 CupruMin a realizat o cifră de afaceri aproape egală cu cea din întregul an 2015, respectiv 135,8 mil. lei. Profitul brut al companiei a evoluat astfel: 4,15 mil. lei (2015), 6, 4 mil. lei (2016), 12, 3 mil. lei (2017) și 14,9 mil. lei (2018).

Citeşte mai multe despre:   CupruMin,   Wang Yan
 
Loading...