Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CORONAVIRUS | Raport: Datorii corporative globale de până la 1 trilion de dolari în 2020

CORONAVIRUS | Raport: Datorii corporative globale de până la 1 trilion de dolari în 2020

Un articol de: Ramona Zaharia - 13 Iul 2020, 10:48
CORONAVIRUS | Raport: Datorii corporative globale de până la 1 trilion de dolari în 2020 Foto: rnews.ro Economic

Companiile din întreaga lume vor prelua până la 1 trilion de dolari noi datorii în 2020, în timp ce încearcă să-și remedieze pierderile cauzate de pandemia de coronavirus, a estimat un nou studiu al 900 de firme de top.

Creșterea fără precedent va duce la creșterea totală a datoriei corporative globale cu 12% la aproximativ 9,3 trilioane de dolari.

 

Datoriile companiilor globale din acest an sunt cauzate de izbucnirea pandemiei de Covid-19

 

De asemenea, anul trecut a înregistrat o creștere accentuată de 8%, determinată de fuziuni și achiziții, precum și de firmele care se împrumută pentru a finanța rambursări de acțiuni și dividende. Dar anul acesta saltul va fi dintr-un motiv cu totul altul - conservarea pe măsură ce virusul afecta profiturile.

„COVID a schimbat totul”, a declarat Seth Meyer, manager de portofoliu la Janus Henderson, firma care a compilat analiza pentru un nou indice de datorie corporativă, scrie Reuters.

„Acum este vorba despre conservarea capitalului și construirea unui bilanț fortificat”, a adăugat el.

Companiile au înregistrat piețe de obligațiuni pentru 384 miliarde de dolari între ianuarie și mai, iar Meyer estimează că ultimele săptămâni au stabilit un nou record pentru emiterea de datorii de la firme cu „randament ridicat” cu riscuri de credit mai mici.

În martie, piețele de credite s-au oprit pentru toate firmele cele mai de încredere, dar au fost deschise din nou prin intermediul programelor de cumpărare a datoriei corporative de urgență de la băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Companiile incluse în noul indice de datorie au datorii cu aproape 40% mai mult decât au făcut-o în 2014, iar creșterea datoriilor a depășit în mod confortabil creșterea profitului.

Profiturile înainte de impozitare pentru același grup de 900 de companii au crescut cu 9,1% colectiv la 2,3 trilioane de dolari. Gearing, o măsură a datoriei în raport cu finanțarea acționarilor, a atins un record de 59% în 2019, în timp ce proporția profitului dedicat serviciilor de plată a dobânzii a crescut, de asemenea, la un nou nivel ridicat.

Companiile americane datorează aproape jumătate din datoria corporativă a lumii la 3,9 trilioane de dolari și au înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimii cinci ani a oricărei economii majore, cu excepția Elveției, unde a existat un val de oferte majore de M&A.

Germania este pe locul doi, cu 762 miliarde de dolari. De asemenea, are trei dintre cele mai îndatorate firme din lume.

În schimb, un sfert din companiile din noul indice nu au deloc datorii, iar unele au rezerve vaste de numerar. Cea mai mare dintre acestea se ridică la 104 miliarde de dolari și aparține proprietarului Google Alfabet.

Meyer a spus că piețele creditului mai au de unde să revină la condițiile pre-COVID, iar amenințarea permanentă a virusului, în special recenta creștere a cazurilor din SUA, a rămas îngrijorarea centrală a investitorilor.

 

Comisia Europeană, previziuni sumbre pentru România: Economia va fi afectată grav de criza COVID-19

 

Reamintim că, Comisia Europeană se așteaptă ca impactul crizei Covid-19 asupra economiei românești să fie semnificativ.

Astfel, potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6 % din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021, precizează Executivul european, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Comisia avertizează că economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național.

Citeşte mai multe despre:   datorii,   coronavirus,   Covid-19