Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Lumea după coronavirus. Cele 4 semne că economia își revine: Iată la ce trebuie să fii atent

Lumea după coronavirus. Cele 4 semne că economia își revine: Iată la ce trebuie să fii atent

Un articol de: George Lupu - 11 Mai 2020, 15:34
Lumea după coronavirus. Cele 4 semne că economia își revine: Iată la ce trebuie să fii atent Economic

Pandemia ne-a aruncat în caruselul incertitudinilor. După zile în şir de colaps, oamenii sunt nerăbdători să revină la o normalitate inclusiv din punct de vedere economic şi financiar. Cât timp va continua declinul economic actual și cum vom ști când se va termina - sau cel puțin că lucrurile încep să se îmbunătățească? Experții economici au predicții diferite, dar mulți dintre ei indică repere specifice ce trebuie urmărite pentru a şti când va începe economia să îşi revină.

Site-ul de finanțe personale GOBankingRates a analizat 17 prognoze ale unor experţi şi a realizat un top al criteriilor de care trebuie să ţinem cont în estimarea momentului când economia va începe să se îmbunătățească, scrie inc.com. Iată care sunt!

 

Numărul cererilor de șomaj începe să scadă

 

În prezent șomajul este în creștere, iar cifrele nu sunt foarte optimiste pe niciun continent. Doar în SUA, nu număr record de 26,5 milioane de persoane au solicitat șomaj în ultimele șase săptămâni. Potrivit unui consilier al lui Donald Trump, rata șomajul poate crește până la 16 % sau mai mult. Wafa Hakim Orman, prodecan al Colegiului de Afaceri de la Universitatea Alabama din Huntsville a avertizat, ca majoritatea economiştilor, că lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îmbunătăți, menționând că unii experți se așteaptă ca rata șomajului să ajungă la 20 % înainte de a începe să descrească.

 

Consumatorii încep să cheltuiască după bunul plac

 

În vremuri de criză oamenii cheltuiesc cu prioritate pentru asigurarea necesarului de bază – coşul zilnic, chirie, întreţinere, utilităţi. Întrebarea este când vor avea loc cheltuielile discreționare? Paul Miller, fondatorul Miller & Company, a declarat pentru GOBankingRates că răspunsul la această întrebare depinde de cât de siguri se simt oamenii cu privire la veniturile lor. "Dacă oamenii se simt în siguranță și sunt confortabili cu munca lor, vor cheltui bani. Dacă nu, nesiguranţa zilei de mâine va încetini cheltuielile."
Pe fondul scădereii PIB-ul cu 4,8 la sută în primul trimestru al anului 2020, practic înainte de pandemie, economiștii din SUA se așteaptă ca scăderea din al doilea trimestru al anului să fie aproape de 30%.

 

Creşterea investiţiilor în afaceri

Înainte de scăderea şomajului şi relaxarea consumului, un indicator de revenire economică este creşterea investiţiilor în domeniul afacerilor, este de părere Jim Swift, fondatorul Cortera, o platformă ce analizează riscul afacerilor şi care deţine date despre majoritatea companiilor mari din SUA, având capacitatea de a prezice trendurile în economie.

 

Realizarea unui vaccin sau tratament pentru Covid-19

Mai mulți experți au prezis că economia nu se va relansa cu adevărat până când nici un vom avea un vaccin sau un tratament care să ţină Covid-19 sub control. Deși vaccinurile au ajuns în faze avansate de testare, majoritatea experților în domeniul sănătății spun că, pînă vor fi disponibile pe scară largă va mai dura de la 12 până la 18 luni. Iar din punct de vedere economic termenul este destul de lung…

În ceea ce privește un tratament pentru COVID-19, vorbim mai mult de antivirale experimentale, cum este cazul Remdesivir-ului, care accelerează recuperarea și poate reduce riscul de deces, dar este departe  de a fi o cură propriu zisă. La fel ca în cazul vaccinurilor, este imposibil de știut cât timp va dura până vom avea medicamente disponibile pe scară largă.

Totuși, știrile despre succesul Remdesivir au fost suficiente pentru a produce un reviriment pe piaţa bursieră. Pe ce se bazează piaţa în acest moment? Practic “pe speranţa că peste 9 sau 12 luni va fi mai bine decât acum” – este de părere  Scott Clemons, Şeful de Stategie al Investiţiilor de la banca Brown Brothers Harriman din SUA, citat de New York Times.

Corectă sau greşită, această estimare este cea mai bună speranţă pe care o avem într-o revenire economică ce va veni mai devreme sau mai târziu.

Citeşte mai multe despre:   economie,   coronavirus,   Bursa de Valori