Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Coșmarul românilor care vor să aibă „PRIMA CASĂ”

Coșmarul românilor care vor să aibă „PRIMA CASĂ”

Un articol de: - 15 Noi 2017, 10:10
Coșmarul românilor care vor să aibă „PRIMA CASĂ” Economic

„Români care s-au băgat la Prima Casă mi-au povestit prin ce Iad au trecut”. Acesta este titlul unei anchete realizate de jurnaliștii de la VICE.
Concluziile articolului sunt destul de deprimante: „Băncile din România îți fac atât de multe probleme prin incompetența lor, încât ajungi să plătești încă 2000-2500 de euro pe lângă credit.”

Mirajul posesiei propriei case îi determină pe mulți tineri să se arunce în vâltoarea creditelor bancare. Dar nu doar că aprobarea acestora presupune multă bătaie de cap, dar cheltuielile și problemele adiacente sunt un veritabil coșmar.

Pe scurt,observă cei de la Vice, Banca o să te pună pe drumuri stupide pentru asigurarea obligatorie

O altă problemă despre care nu ți se zice și care o să te pună pe drumuri, chiar și după ce iei creditul, este asigurarea obligatorie, pe care nimeni nu vrea să ți-o facă, că nu le ies bani din asta, după explică Daniel, un tânăr beneficiar al programului „Prima casă”:
„Teoretic, banca ar trebui să îți ia direct banii din cont. Dar, și aici e un mare dar, ei preferă ca tu să te duci să-ți faci asigurarea în altă parte, ca să nu-și bată ei capul. Dar companiile de asigurări nu vor să-ți facă doar asigurare obligatorie, pentru că nu fac bani din asta, așa că te trimit înapoi la bancă. Și după 16 telefoane și drumuri brusc banca o să-ți spună că pot ei să-ți facă direct asigurarea.”

Vice sintetizează și concluzionează cu ce-au rămas oamenii după experiența cu prima casă. Declarațiile tinerilor sunt relevante:

Daniel
„Partea mișto e că ai casă. Nu foarte mare. Și într-o zonă nu foarte bună. Că ai luat-o cu Prima Casă. Dar ai casă. Corporatist fericit.”

Laura
„Toată treaba asta cu prima casă îți testează nervii și răbdarea. Dacă ar fi să mă întorc în trecut și să fiu nevoită să iau decizia asta, nu aș mai aplica niciodată. Prefer să strâng suficienți bani pentru un avans mai mare și să aplic pentru un credit ipotecar – știu de la o cunoștință că în două luni se rezolvă totul și nici nu ai bătăi de cap.
So, oricine este bântuit de gândul de a aplica în programul Prima Casă, ar face bine să se mai gândească și să mai întrebe în stânga/dreapta. E un proces anevoios, de durată și costisitor.”

Alina
„Trebuie să te gândești la faptul că, pe lângă cei 5% avans, vor fi necesari și alți bani pe promisiuni de vânzare și păstrare a banilor, antecontract, notar, evaluator. Cred că ideal e sa mai ai vreo 2000-2500 de euro, just in case. Și, în rest, să o stapânești sănătos.”
 

S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România

Citeşte mai multe despre:   locuinta,   Bancă