Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: "În 2022 vom putea reveni la nivelul economic de dinaintea crizei-corona"

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: "În 2022 vom putea reveni la nivelul economic de dinaintea crizei-corona"

Un articol de: George Lupu - 13 Ian 2021, 10:43
Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: "În 2022 vom putea reveni la nivelul economic de dinaintea crizei-corona" sursa foto:cosmin-marinescu.ro Economic

În contextul crizei COVID-19, scăderea economiei României va fi una moderată în comparație cu evoluțiile altor țări, consideră consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, într-o analiză publicată pe blogul său.

Acesta conideră că în 2021 există premise bune pentru o creștere economică de peste 4%, iar în 2022 economia României va reveni la nivelul de dinaintea crizei-corona:

"În 2020, scăderea economiei României va fi una moderată în comparație cu evoluțiile altor țări. Chiar dacă România nu a înregistrat o revenire în V, potrivit definiției de manual bazată pe dinamica trimestrială, în 2021 există premise bune pentru o creștere economică de peste 4%, conform estimărilor actuale, iar în 2022 vom putea reveni la nivelul economic de dinaintea crizei-corona", arată Cosmin Marinescu.

Acesta precizează că România de după 2009 a însemnat unul dintre cele mai severe pachete de austeritate, în timp ce România înainte de 2020 a însemnat cel mai mare deficit bugetar din UE.

"România la extreme este imaginea evoluției noastre economice între 2009 și 2020 – bornele calendaristice ale celor două crize. România de după 2009 a însemnat unul dintre cele mai severe pachete de austeritate, în timp ce România înainte de 2020 a însemnat cel mai mare deficit bugetar din UE. Între cele două crize, România a trecut de la austeritate la procedura de deficit excesiv, ceea ce reprezintă de departe cea mai contrastantă evoluție economică din UE", subliniază consilierul prezidențial.

În opinia sa, după criza corona se poate estima o refacere "relativ mai rapidă a situației finanțelor publice, iar eforturile de consolidare fiscală vor trebui să fie mai puțin apăsătoare, ca ajustări bugetare și costuri sociale".

În ceea ce privește perspectivele economice, odată cu atenuarea crizei sanitare, acestea vor reveni în "teritoriu pozitiv, iar vârful dezechilibrelor bugetare din 2020 va fi resorbit în mod progresiv, în condiții de revenire a creșterii economice, cel mai probabil începând cu trimestrul 2 al anului 2021".

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu avertizează că reformele structurale nu mai pot întârzia în domeniile cheie:

"România are nevoie de un pachet clar de reforme structurale, cu precădere în sănătate, educație și administrație, de soluții legislative în domeniul achizițiilor publice și al fondurilor europene, dar și de viziune strategică privind arhitectura sistemului financiar, ca factor esențial în susținerea marilor proiecte de investiții", subliniază Marinescu.

"Măsurile de politică economică trebuie setate cu prudență, inclusiv cu gândul la o viitoare criză, pentru ca unele dintre soluțiile la criza-corona să nu potențeze cumva cauzele unei noi crize economice, întârziată poate prin apariția COVID-19. În plan global, economia va continua să internalizeze schimbări structurale și ajustări macroeconomice, transformări digitale și ample progrese tehnologice, iar criza-corona devine astfel o lecție de adaptare și flexibilitate a economiei, în regim disruptiv", mai scrie el.

Citeşte mai multe despre:   Cosmin Marinescu,   COVID-19,   criza economica