Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Costul aducerii lui Cioabă în țară poate ajunge la suma de 8.000 de euro

Costul aducerii lui Cioabă în țară poate ajunge la suma de 8.000 de euro

Un articol de: B1 TV - 20 Aug 2013, 18:19
Costul aducerii lui Cioabă în țară poate ajunge la suma de 8.000 de euro Economic

Costurile aducerii în ţară a unei persoane decedate diferă de la un operator de trafic aerian la altul. Dacă între serviciile de taxi aerian şi cele oferite de avioanele private diferenţele sunt minime, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de aeronavele de linie. Şi asta pentru că, în cazul curselor private tarifele pot ajunge şi la 8.000 de euro.

Transportul unei persoane decedate din Turcia, de exemplu, cum este şi cazul regelui romilor, Florin Cioabă, poate fi o procedură complicată şi costisitoare. Când vine vorba de tarifele operatorilor privaţi, acestea pot ajunge şi până la 8.000 de euro.

”Tariful depinde de foarte multe necunoscute, de cât de mare este avionul. Cel mai potrivit este să fie transportat ca și cargo pentru că se taxează la masă obiectul și se duce la câteva sute de euro, pe când un avion duce la mii bune de euro”, a declarat Dan Andrei, director operațiuni serviciu taxi aerian.

Trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi adus în ţară cu o cursă de linie a unei companii turceşti. În plus, pentru fiecare dintre cei care au fost la spitalul din Antalya, drumul spre casă costă 211 euro, aşa că valoarea totală a drumului către tară creşte considerabil în funcţie de câţi apropiaţi sunt în acelaşi avion.

Pentru transportul coșciugului în care se află trupul Florin Cioabă, din Istanbul şi până la Bucureşti, familia va plăti în jur de 2.000 de euro.

”Sunt costuri un pic mai mari, în sensul că la bordul avionului, la cală, intră coşciugul de plumb în care e defunctul. Poate se duce undeva în jur de 2000 de euro și la care se adaugă și biletele aparținătorilor. Din Antalya s-ar putea să fie un pic mai mult”, a explicat Narcisa Marinescu, manager firmă de transport medical.

B1 TV a trimis o solicitare către Tarom, compania naţională de transport aerian, pentru a afla care sunt tarifele practicate de avioanele de linie în cazul celor decedaţi. Astfel, pe ruta Istanbul - Bucureşti tarifele sunt următoarele:

- transport aerian - 2.46 EUR/kg - în condiţiile unui sicriu care cântăreşte aproximativ 200 kg, costul transportului ar fi de 492 EUR;

- taxe adiţionale transportului aerian - 0,32 EUR/kg - 64 EUR.

- taxa terminal la Otopeni - 15 EUR/transport;

- taxe terminal la aeroportul de plecare, care se plătesc local de expeditori;

La aceste costuri se adaugă cele suplimentare, legate de procurarea sicriului, dar şi formalităţile de repatriere, formalităţile vamale, costuri solicitate de casa funerară şi altele. Aceste costuri sunt suportate de expeditori şi nu privesc compania aeriană respectivă. Nu puţine sunt însă cazurile în care românii morţi în străinătate sunt pur şi simplu uitaţi în morgile din afară.

”Deseori, autorităţile, în special din Italia şi Spania, m-au tras de mânecă, să spunem aşa pe româneşte, cu apelativul: luaţi-vă morţii acasă, avem morgile pline de românii voştri. Nu mai avem unde să-i ţinem. Sunt de luni de zile abandonaţi, unii chiar au depăşit anul şi nu vă luaţi morţii acasă”, a comentat și fostul deputat PDL, William Brânză, pentru B1 TV.

Costuri ridicate pentru repatrierea trupului lui Florin Cioaba
Embed:

Citeşte mai multe despre:   TAROM,   avioane,   costuri