Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic COVID-19: Franța a intrat în recesiune pe fondul panemiei. Cea mai slabă performanță economică trimestrială înregistrată după 1945

COVID-19: Franța a intrat în recesiune pe fondul panemiei. Cea mai slabă performanță economică trimestrială înregistrată după 1945

Un articol de: George Lupu - 09 Apr 2020, 19:49
COVID-19: Franța a intrat în recesiune pe fondul panemiei. Cea mai slabă performanță economică trimestrială înregistrată după 1945 foto: Pixabay Economic

Franța una dintre cele mai puternice economii europene a intrat în recesiune,  după ce PIB-ul Franţei s-a contractat deja cu 0,1% în trimestrul patru al anului trecut, conform datelor oficiale publicate de Institutul naţional de statistică (Insee).

Produsul Intern Brut al Franţei va cunoaște însă deprecieri de aproximativ 6% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, pe fondul pandemiei de COVID-19, conform unei estimări publicate miercuri de Banca centrală a Franţei, scrie Agerpres.

Pentru Franța, aceste date indică cea mai slabă performanță economică trimestrială înregistrată după 1945. "Ar trebui să ne întoarcem la cel de al doilea trimestru din 1968, marcat de evenimentele din lume mai, pentru a găsi o scădere trimestrială a activităţii de asemenea amploare", a detaliat Banca Franţei. Atunci PIB-ul Franţei a înregistrat o cădere de 5,3% de la un trimestru la altul, din cauza protestelor studenţilor şi grevelor generale.

 

Șefa FMI: Pandemia va avea cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune din 1929

 

Pe fondul pandemiei cauzată de noul coronavirus, șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Gheorghieva, vine cu vești sumbre pentru toate economiile lumii. Criza economică pe care o va genera răspândirea noului coronavirus va fi cea mai gravă de la Marea Depresiune din 1929, a avertizat joi directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Gheorghieva.

Potrivit șefei FMI,  recesiune mondială va fi atât de gravă încât va afecta 170 de ţări încă din anul 2020, asta în condiile în care, doar cu trei luni în urmă se așteptau creșteri economice pentru 160 de state.

Șefa FMI consideră că persoanele cele mai afectate sunt lucrătorii cu o situaţie precară.

În opinia sa, prioritatea nr. 1 trebuie să fie „continuarea măsurilor de izolare esenţiale şi susţinerea sistemelor de sănătate”.

 

În România, aproape 1 milion de angajați, în șomaj tehnic

 

Și în România, criza COVID-19 provoacă incertitudini economice majore. 

În contextul crizei generată de noul coronavirus, aproape un milion de angajaţi din România se află în prezent în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați.

Șomajul tehnic va fi plătit de Guvernul României, în limita a 75% din salariul mediu brut, bani care vor fii decontați și din fondurile europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat zilele trecute că o parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din foncuri europene.

Pentru moment este vorba despre 300 milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   FMI