Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Creditele pentru populație și firme s-ar putea scumpi în curând din cauza tăierii liniilor de finanţare de către băncile străine

Creditele pentru populație și firme s-ar putea scumpi în curând din cauza tăierii liniilor de finanţare de către băncile străine

Un articol de: - 29 Iun 2012, 10:22
Creditele pentru populație și firme s-ar putea scumpi în curând din cauza tăierii liniilor de finanţare de către băncile străine Foto: Pwindia.in Economic
Retragerea liniilor de finanţare de către băncile străine şi oprirea ciclului de reducere a dobânzii-cheie la lei influențează creditele pentru populație, care s-ar putea scumpi din aceste cauze, scrie Ziarul Financiar.

Procesul de reducere a expunerii băncilor-mamă din zona euro pe piaţa locală a devenit un motiv serios de îngrijorare pentru banca centrală și, în curând, acest proces ar putea avea ca efect scumpirea creditelor. Ar fi o schimbare radicală a direcției, având în vedere că firmele şi populaţia au reuşit să se împrumute mai ieftin în ultimele luni.

"Există riscul ca dobânzile la credite să crească în perioada următoare ca urmare a restrângerii lichidităţii din piaţa monetară pe fondul reducerii expunerii externe pe România şi al îngheţării ciclului de relaxare a politicii monetare", a declarat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, pentru sursa citată.

Încă din luna martie, BNR a dat semne de îngrijorare din cauza expunerii băncilor străine pe România însă acum oficialii băncii centrale recunosc ceva mai ferm existenţa acestui proces. Miercuri, Mugur Isărescu a spus că din luna mai s-au înregistrat în mod clar scăderi de expuneri.

Un motiv în plus de îngrijorare în privința scăderii expunerii este reprezentat de băncile străine ale căror sucursale şi-au finanţat activitatea în mare parte din resurse externe și au ajuns să acorde credite de două-trei ori peste nivelul depozitelor atrase.