Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CREȘTEREA TRANSPARENȚEI, ÎN STRÂNSĂ LEGĂTURĂ CU STIMULAREA DEZVOLTĂRII SECTORULUI ENERGETIC DIN ROMÂNIA

CREȘTEREA TRANSPARENȚEI, ÎN STRÂNSĂ LEGĂTURĂ CU STIMULAREA DEZVOLTĂRII SECTORULUI ENERGETIC DIN ROMÂNIA

Un articol de: B1.ro - 20 Mar 2019, 20:27
Economic

În luna martie, Transgaz, operatorul rețelei de energie electrică din România, a anunțat că va începe să furnizeze, după luna februarie a anului 2021, gaze naturale de la punctul de extracție Vadu al operatorului Black Sea Oil&Gas. Compania americană intenționează de asemenea, să investească 400 milioane de dolari în explorarea câmpurilor Ana și Doina (ambele parte din proiectul de dezvoltare Midia Gas - MGD).

Lucrările de foraj marin sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului energetic din România. În următorii cinci ani, mai multe companii internaționale de gaz și petrol intenționează să desfășoare operațiuni comerciale. Acest lucru se aplică perimetrelor operate de OMV Petrom și ExxonMobil, precum și celor operate de LUKOIL și Romgaz, a declarat Sorin Gal, Director General al Agenției Naționale de Resurse Minerale, în cadrul conferinței ZF Power Summit 2019.

Conform declarației lui Sorin Gal, rezervele de gaze naturale din sectorul românesc al Marii Negre s-ar putea ridica la 200 de miliarde de metrii cubi – dezvoltarea lor va asigura contribuții regulate la buget, în valoare de 2,8 milioane de euro în următorii 20 de ani.

Operatorii de pe piață sunt deobicei pregătiți să facă investiții în efectuarea acțiunilor de foraj marin, deși se observă o lipsă de transparență în compoziția mixului de energie. La sfârșitul anului 2018, România a adoptat o lege controversată privind introducerea unei impozitări suplimentare pentru energiile convenționale (Legea Offshore, OUG 114). Contrar creșterii deficitului de energie din țară, decizia a fost luată într-o perioada în care piața era incertă atât pentru operatorii de resurse regenerabile, cât și pentru cei de resurse convenționale.

În urma introducerii măsurilor de urgență (OUG 114), adoptate la sfârșitul lunii decembrie 2018 cu privire la sectorul energetic, Ondrej Safar, directorul CEZ România, operatorul celei mai mari ferme eoliene din țară, a declarat imposibilitatea de a elabora un plan financiar pentru următorul an, din cauza lipsei clare de informații despre modul în care legea OUG 114 va fi implementată. “În prezent, nu putem estima impactul concret al măsurilor adoptate și nu putem actualiza planul financiar. Așteptăm detalii de la ANRM”, a spus Safar.

Din cauza schimbărilor de reglementare, OMV Petrom a amânat decizia privind investițiile suplimentare în proiectului Neptun Deep. “Dezvoltarea exploatărilor din platoul Mării Negre aparținând României implică o piață liberă, taxe stabile și o infrastructură avansată. În plus, o piață coerentă și previzibilă sunt prioritare în momentul unor investiții adiționale”, a afirmat Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.

Situația actuală a sectorului energetic din România necesită consultări multilaterale din partea jucătorilor importanți de pe piață, pentru a crea un set de reguli comune. Abordarea corectă a problemei deficitului de energie și a lipsei de energie electrică în rândul populației, constă într-o abordare echilibrată pentru construirea unui mix energetic armonios, centrat pe interesele consumatorilor.

Atenția acordată îmbunătățirii calității de trai pentru populația din Romania este comună în rândul companiilor mari care își desfășoară activitățile în țară.

De exemplu, Lukoil, care controlează 20% din piața locală a carburanților, aplică principiile responsabilităților sociale și de mediu de-a lungul întregului lanț de producție. În exploatarea și forarea offshore, compania implementează abordarea ‘zero discharge’, care implică transportul și tratarea tuturor deșeurilor industriale pe uscat și nu în largul mării. În gestionarea uneia dintre cele mai mari rafinării petroliere din România, Petrotel, Lukoil contribuie la dezvoltarea socială și la siguranța mediului pentru comunitățile locale. În decembrie 2018, directorul rafinăriei, Aleksey Kovalenko a anunțat planuri de investiții de 101 milioane de dolari în modernizarea facilităților pentru a preveni în totalitate emisiile nocive în mediu.

Având în vedere experiențele anterioare pozitive, dezvoltarea durabilă a sectorului energetic și a economiei naționale poate fi realizată printr-o comunicare deschisă și interacțiuni transparente cu jucătorii de pe piață. Această abordare va permite creșterea investițiilor în proiecte de energie regenerabilă și convențională și în ultimul rând, în îmbunătățirea calității vieții pentru consumatori. Având în vedere consultările în curs privind mecanismele de implementare a legii OUG 114, viabilitatea unei astfel de abordări va deveni evidentă în viitorul apropiat.

 

 
 
 
Loading...