Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Criza COVID-19 ar putea cauza pierderea locurilor de muncă pentru 400.000 de angajați din industria ospitalității. Operatorii din turism se pregătesc de proteste în stradă

Criza COVID-19 ar putea cauza pierderea locurilor de muncă pentru 400.000 de angajați din industria ospitalității. Operatorii din turism se pregătesc de proteste în stradă

Un articol de: George Lupu - 05 Noi 2020, 11:29
Criza COVID-19 ar putea cauza pierderea locurilor de muncă pentru 400.000 de angajați din industria ospitalității. Operatorii din turism se pregătesc de proteste în stradă sursa foto: pixabay Economic

Operatorii din industria ospitalității atrag atenția că blocajele apărute în turism pe fondul restricțiilor impuse ca urmare a limitării focarelor de coronavirus sunt pe cale să cauzeze pierderea locului de muncă a 400.000 de persoane. În consecință, aceștia solicită despăgubiri din partea autorităților.

Pentru a atrage atenția asupra acestui fapt, Alianţa pentru Turism pregătește un protest de amploare. Acest anunț vine în contextul în care, agenţiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activităţi din ultimele luni, în măsura în care turiştii stornează din nou rezervările recent făcute:

"De la începutul pandemiei de coronavirus industria ospitalităţii a fost puternic lovită. De atunci au trecut mai bine de 9 luni, iar în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, până în acest moment nicio acţiune specifică de ajutor nu a fost implementată. Valul doi al pandemiei a dat şi ultima lovitură industriei: restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă la aproape zero. Agenţiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activităţi din ultimele luni, în măsura în care turiştii stornează din nou rezervările recente. În acest sens industria ospitalităţii trage un nou şi ultim semnal de alarmă către autorităţile din România: dacă nu veniţi acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veţi fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii şi pierderii a până la 400.000 de locuri de muncă", se arată într-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor din turism, această industrie are nevoie de bani acum şi nu de promisiuni sau ajutoare care vin anul viitor. Activitatea în acest sector a ajuns să nu mai depășească 20%.

"Antreprenorii nu mai pot supravieţui cu amânări de rate sau impozite, care îi vor omorî oricum cu întârziere, ei au nevoie de cash pentru a putea plăti datorii curente în contextul a zero venituri. Iar angajaţii lor nu pot supravieţui cu şomaj tehnic sau program redus cu doar 50%, atâta timp cât activitatea lor este între 0-20%", avertizează Alianţa pentru Turism.

Reprezentanții industriei nu exclud să iasă în stradă pentru a protesta, o manifestație fiind în pregătire:

"Poate că o industrie cu 5,7% din PIB nu impresionează pe nimeni până la lacrimi dar destinul a zeci de mii de antreprenori şi sute de mii de angajaţi ar trebui să determine autorităţile să facă ceva. Au avut timp de pregătire 9 luni, e cazul să livreze imediat.

Industria a evitat proteste de stradă pentru că a dorit să arate maximă responsabilitate în timp de pandemie şi să nu contribuie sub nicio formă la adâncirea problemei medicale. Cu toate acestea, în pragul disperării, atunci când decesul este iminent şi cauza nu mai joacă niciun rol, pregătirile pentru un protest de amploare sunt în toi. Sperăm să nu se ajungă acolo!", subliniază comunicatul Alianţei pentru Turism.

Citeşte mai multe despre:   Turism,   COVID-19