Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Criza COVID-19. Mugur Isărescu (BNR): Evoluțiile în planul sănătății publice generează incertitudini fără precedent și riscuri majore

Criza COVID-19. Mugur Isărescu (BNR): Evoluțiile în planul sănătății publice generează incertitudini fără precedent și riscuri majore

Un articol de: Traian Avarvarei - 16 Iul 2020, 18:04
Criza COVID-19. Mugur Isărescu (BNR): Evoluțiile în planul sănătății publice generează incertitudini fără precedent și riscuri majore Economic

Pandemia de coronavirus atrage după sine și o criză financiară gravă. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), s-a arătat îngrijorat, joi, în privința incertitudini fără precedent și riscuri majore la adresa perspectivei activității economice și a funcționării piețelor financiare.

 

 

Mugur Isărescu: Evoluțiile în planul sănătății publice continuă să genereze incertitudini fără precedent și riscuri majore

 

 

 

Guvernatorul BNR a precizat că Banca Centrală va monitoriza în continuare evoluțiile de pe piața financiară și va continua să acționeze în direcția furnizării lichidității necesare sistemului bancar, fără a afecta stabilitatea relativă a cursului de schimb al leului.

“Deficitul de lichiditate pe piața monetară s-a menţinut la cote relativ importante; în consecinţă BNR a continuat să furnizeze lichiditate instituțiilor de credit prin operațiuni repo efectuate pe baze bilaterale, media zilnică a stocului acestor operațiuni situându-se în perioada 15 iunie – 15 iulie la circa 3,7 mld. lei. Totodată, banca centrală a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară, al căror volum total a ajuns în data de 15 iulie 2020 la aproape 4,4 miliarde lei”, a declarat guvernatorul BNR, potrivit Hotnews.

 

 

Comisia Europeană, previziuni sumbre pentru România

 

 

 Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Comisia Europeană se așteaptă ca impactul crizei COVID-19 asupra economiei românești să fie semnificativ Astfel, potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6 % din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021, precizează Executivul european.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, contrazice însă această prognoză. Acesta a declarat, marți, că estimarea oficială privind evoluţia economiei în 2020 rămâne de minus 1,9%. Cîțu afirmă că, în pofida scenariilor negative emise din cauza crizei generate de Covid-19, România nu se îndreaptă spre un dezastru, precum o scpdere economică de 8%, așa cum se anticipase.

"Toate scenariile arătau o scădere de -6%, -9%. Asta nu este foarte important. În acelaşi timp, toţi analiştii arătau o revenire rapidă în 2021 - şi asta este foarte important. Aici nu a existat niciun dubiu că economia îşi va reveni rapid în 2021. De aceea, rolul nostru a fost acela de a diminua această căderea în 2020 şi să avem revenirea cât mai rapidă - şi eu spun că aşa arată datele acum, o să ne revenim din trimestrul III al acelui an. Dar nu trebuie să negăm faptul că suntem în mijlocul celei mai mari crize pe care o traversează economia globală în ultima sută de ani", a spus Cîțu.

 

 

FMI, un scenariu și mai sumbru pentru economia globală

 

 

 

Experții economici de la Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o criză financiară extrem de gravă, din cauza epidemiei de Covid-19. Potrivit acestora, sunt peste 12.000 de miliarde pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021. Acestă criză este mai dură decât se credea, estimându-se a fi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii ‘30.

Gita Gopinath, economist șef al Fondului, a anunțat o previziune de recesiune de 4,9% în acest an, cu mult peste cea prognozată în luna aprilie – 3%.

În cei peste 75 de ani ai săi de istorie, Fondul Monetar Internaţional nu a lansat nişte proiecţii asemănătoare cu acestea.

-10,2% pentru țările din Zona Euro și Regatul Unit

-9,4% în America Latină și Caraibe

-8% în Africa de Sud

-5,8% în Japonia

-4,7% în Orientul Mijlociu și Asia Centrală

-4,5% în India

Criza sanitară va da o lovitură și mai puternică Statelor Unite ale Americii. PIB-ul celei mai mari economii din lume ar urma astfel să scadă cu 8% față de 5,9% estimat în aprilie. Relansarea din 2021 va fi mai puțin susținută (+4,5%).

Și pentru China veștile sunt negre. FMI estimează acum o creștere de doar 1%, departe de cifra de 6,1% din 2019 și care constituia deja un minim istoric, din cauza războiului comercial cu Washingtonul.

Per total, susține experții Fondului, "relansarea va fi mai progresivă decât se estima". În 2021, creșterea mondială ar urma să atingă 5,4% (-0,4%).

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   Banca Nationala a Romaniei