Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Criză ACUTĂ de forţă de muncă în domeniul viticol. Producţia de vin din acest an, GRAV AFECTATĂ

Criză ACUTĂ de forţă de muncă în domeniul viticol. Producţia de vin din acest an, GRAV AFECTATĂ

Un articol de: B1.ro - 24 Aug 2018, 14:21
Economic

În Galaţi a început culesul viilor, dar, deşi recolta e bună, există o problemă majoră: culegătorii sunt extrem de greu de găsit. Criza de forţă de muncă este atât de mare, încât producţia de vin din acest an ar putea avea pierderi importante.

Începând de joi, 23 august, în cea mai mare podgorie din judeţul Galaţi ca şi suprafaţă cultivată cu vie nobilă (Dealurile Bujorului) a început culesul viilor. "Tonul" a fost dat de Staţiunea de Cercetare Viti-Vinicolă Bujoru, acolo unde există cea mai întinsă plantaţie compactă din judeţ - de circa 350 de hectare – amplasată pe dealul din vestul oraşului Târgu Bujor, relatează adevarul.ro. 

Directoarea Staţiunii, Alina Donici, a anunţat că se caută culegători - mai exact, câteva sute -, în vreme ce toţi primarii localităţilor de zonă au fost informaţi că sătenii pot câştiga bani frumoşi lucrând la cules de struguri. 
Deşi se plătesc 80 de lei pe zi pentru o cantitate de 450 de kilograme de struguri culeşi, iar banii pot fi cumulaţi cu ajutorul social, în prima zi la lucru erau aproximativ 100 de oameni, mult prea puţini pentru a termina la timp. 

Reprezentanţii staţiunii spun le-ar trebui măcar 200 de culegători pe zi pentru a fi siguri că vor încheia culesul în perioada oprimă, aşa că, de nevoie, vor aduce muncitori din judeţele Neamţ şi Bacău, ba chiar şi din Republica Moldova. 

Lipsa acută de forţă de muncă este cu atât mai bizară cu cât judeţul Galaţi este în primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte şomajul şi numărul de asistaţi social. 

Specialiştii staţiunii de cercetare gălăţene atrag atenţia că producţia ar putea scădea dramatic dacă viile nu vor fi culease la timp. 
"Ar fi o medie de circa şapte tone la hectar. Producţia este bună, avem însă nevoie de culegători ca să putem culege la timp strugurii, altfel riscăm să avem pierderi", a precizat directoarea Staţiunii.  

Citeşte mai multe despre:   Galati,   Bujoru
 
 
 
Loading...