Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Care este salariul mediu net în România, în timpul pandemiei de COVID-19

Care este salariul mediu net în România, în timpul pandemiei de COVID-19

Un articol de: Andrei Vlad - 09 Iul 2020, 14:14
Care este salariul mediu net în România, în timpul pandemiei de COVID-19 Economic

În luna mai 2020, salariul mediu net în România a ajuns la 3.179 lei. Față de luna precedentă, a scăzut cu 0,1%, adică cu 3 lei, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). 

Cele mai mari salarii sunt în continuare în IT, cu o medie lunară de 7.772 lei net. Cele mai mici venituri se găsesc în domeniul HORECA, unde salariul mediu net este de 1.394 de lei. 

„În luna mai 2020, în activitățile din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât și creșteri față de luna precedentă. Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna aprilie 2020 au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic de către mulți agenți economici, de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte) sau de remunerarea parțială a salariaților din unele activități economice", au notat oficialii INS. 

 

În ce domenii au crescut salariile, în timpul pandemiei

 

Cele mai mari scăderi ale salariului mediu net le-a cunoscut domeniul intermedierilor financiare, respectiv cel al asigurărilor, de peste 16%, activitățile de producție cinematografică, între 6 și 12%, iar în transporturile aeriene și telecomunicații, salariile au scăzut cu 3,5 - 5%.

De asemenea, salariile în extracția petrolului brut și a gazelor naturale au crescut cu peste 20%, în tăbăcirea și finisarea pieilor cu 15,2%, iar în fabricile de mobilă, cu 11,3%. 

La bugetul de stat, salariile în educație au crescut cel mai mult față de luna precedentă, în medie cu 5,4%, în urma plății cu ora a cadrelor didactice. În sănătate și asistență socială, salariile au fost majorate cu 3,2%, ca urmare a stimulentului de risc COVID-19, iar în administrația publică, cu 1%.

Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Citeşte mai multe despre:   salarii,   COVID-19,   ins,   bani